Alternatief voor 14 februari

Valentijnsdag niet jouw ding? Vier dan Galentine's Day

12 februari 2019 14:43 Aangepast: 12 februari 2019 14:59
Galentine's Day is bedacht door het personage Leslie Knope uit de serie Parks and Recreation

Met nog twee dagen op de teller is Valentijnsdag all over the place. Je hoeft maar een tijdschrift open te slaan of de tv aan te zetten en de romantische reclames vliegen je om de oren. Maar ook als de dag van de romantiek niet aan jou is besteed, heeft deze week een feestelijke dag voor je in petto.

Voor iedereen die het niet zo heeft op Valentijnsdag – of simpelweg weinig te vieren heeft – is er 13 februari, ook wel Galentine's Day genoemd. Op deze dag worden vriendschappen gevierd en mag je dus je bestie in het zonnetje zetten. Enige voorwaarde: je moet een vrouw zijn. De naam 'Galentine's Day' stamt namelijk af van het woord 'gal', dat slang is voor 'girl'.

Vier de vrouw

Galentine's Day werd in 2010 uitgeroepen door Leslie Knope, een personage uit de comedyserie Parks and Recreation. In een van de afleveringen legt ze uit hoe zij en haar vriendinnen elk jaar op 13 februari de mannen thuis laten en samenkomen om 'de vrouw' te vieren – of zoals Knope zelf zegt: ladies celebrating ladies. Al gauw pikten kijkers de 'traditie' op en begonnen ze de feestdag zelf te vieren. En voilà: Galentine's Day was geboren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fijne Valentijn: vernoem een kakkerlak naar je ex en voer hem aan de dieren

Populair

Met name in de Verenigde Staten neemt Galentine's Day aan populariteit toe; iets waar sociale media een grote rol in spelen. Bedrijven maken hier slim gebruik van door speciale producten binnen het thema aan te bieden. Ook zijn er evenementen zoals 'BFF Brunches' en bioscoopavonden waar de films Legally Blonde en Mean Girls gedraaid worden.

It’s February 13! Galentine’s Day!

Daarnaast organiseren veel vrouwen thuis een Galentine's feest. Ook in Nederland poppen inmiddels de eerste initiatieven uit de grond. Dus, zie jij een sombere Valentijnsdag tegemoet of heb je gewoon zin in een vrouwenavondje? 13 februari is jouw dag. Who run the world? Precies.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore