Nederlands design

Vaginabroek binnenkort in Centraal Museum: ontwerper heeft 'dubbel gevoel'

12 februari 2019 11:34 Aangepast: 12 februari 2019 14:28
De vaginabroek van Lantink ging in april viral

De inmiddels beroemde 'vaginabroek' van Duran Lantink verschijnt in juli in het Centraal Museum. Toch heeft de Nederlandse ontwerper gemengde gevoelens over de populariteit van het kledingstuk. "Ik ben méér dan alleen die broek."

Roze, rond en met grote flappen: de vaginabroek van ontwerper Duran Lantink is een extravagante verschijning. Het Centraal Museum bracht gisteren naar buiten dat zij het kledingstuk gaan tentoonstellen. Vanaf juli is het kledingstuk in het Utrechtse museum te bewonderen. Eerder lag de broek al tijdelijk in Museum Kranenburgh in Bergen. Een ander exemplaar is beland in het Fashion Institute of Technology in New York.

Ode aan de vagina

De 31-jarige Lantink ontwierp de broek voor de videoclip van het nummer PYNK van de wereldberoemde zangeres Janelle Monáe. Hierin danst ze met zes andere vrouwen in dezelfde vaginabroek in de woestijn. De video – bedoeld als een ode aan het vrouwelijk geslachtsorgaan – ging afgelopen april viral.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Modieuze sjaal lijkt op enorme vagina

Alle aandacht heeft Lantink geen windeieren gelegd. "Ik heb veel te danken aan het succes van de clip. Mensen krijgen toch erkenning voor je als ontwerper." Toch is hij ook huiverig. "Natuurlijk ben ik blij met het podium, maar ik vind het ook een beetje eng dat mijn naam nu overal aan 'de vaginabroek' verbonden wordt – dat merkte ik bijvoorbeeld gisteren toen ik een interview gaf aan de BBC: het gaat altijd meteen daarover. Terwijl ik veel meer maak dan dat."

Nieuwe opdracht

Toch bewijst zijn nieuwe opdracht dat hij weinig reden tot zorgen heeft: de afgelopen tijd mocht hij een schoen ontwerpen voor niemand minder dan Kylie Jenner. Het schoeisel is half Miu Miu, half Nike Air Max, en daarmee exact wat Lantink als ontwerper probeert uit te dragen: een tegenreactie op de massaproductie van luxe merken.

Als statement knipt hij kledingstukken van beroemde ontwerpers uit elkaar en voegt hij de losse stukken weer samen tot nieuwe, unieke items. "De vaginabroek heeft vast en zeker bijgedragen aan de leuke opdrachten die ik nu mag doen, dat moet ik niet vergeten. Ik geniet dan ook zeker van het moment."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore