Ga naar de inhoud
Grote vraag naar parttime-militairen

Reservisten gezocht: niet-stoere jongens ook welkom

Dit is Femke, student rechtsfilosofie aan de universiteit van Leiden. Ze werkte twee dagen per week als reservist bij de Marechaussee Beeld © EditieNL

Defensie heeft een groot tekort aan personeel. De VVD wil het gemakkelijker maken voor mensen om naast hun studie of baan bij de krijgsmacht aan de slag te gaan. "Vooral voor jongeren is dit een mooie kans. Vaak weten ze niet dat ze ook tijdelijk of in deeltijd bij defensie ervaring op kunnen doen."

Veel mensen denken bij reservist aan militairen die een weekendje op oefening gaan. "Maar dat is al 25 jaar niet meer zo", legt kolonel-reservist Robbert van der Ven uit. "Een reservist draait volledig mee in defensie." 

In totaal zijn er 5000 openstaande vacatures bij defensie. "Er is niet alleen behoefte een stoere jongens, maar op heel veel afdelingen kunnen wij mensen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan chauffeurs, monteurs, ict'ers en communicatiespecialisten." 

Flexwerk

Ook in de huidige bedrijfsleven wordt steeds meer gebruik gemaakt van flexwerkers. "Dat is ongeveer dertig procent, daar zit defensie nog lang niet aan. Daarbij werken mensen steeds vaker bij meerdere werkgevers." 

Defensie
Lees ook:
Defensie gaat parttime-militairen inzetten bij terreurdreiging

Naast het werk bij defensie kan je er ook een carrière naast hebben. Zo werkt Van der Ven twee dagen in de week als militair. "Zelf heb ik een bedrijf in grondstoffen, heel wat anders."    

Dienstplichtbrief

Alle 17-jarigen krijgen nu een dienstplichtbrief. Daarin staat ze dat ze zijn ingeschreven voor militaire dienst. Maar op zichzelf heeft deze brief geen gevolgen. De opkomstplicht is sinds 1997 opgeschort. 

Dienstplicht
Lees ook:
Dienstplicht wordt voor iedereen: meisjes krijgen brief op de mat

'Unieke ervaring'

Vandaag wordt een plan van de VVD besproken in de Tweede Kamer. Alle 17-jarige jongens en meisjes zouden een seintje moeten krijgen dat ze naast hun studie of baan reservist zouden kunnen worden. Er zou ook beter overleg moeten komen tussen hogescholen en universiteiten om het voor studenten gemakkelijker te maken reservist te worden. 

VVD-Kamerlid André Bosman spreekt van een 'mooie kans'. "Die brief gaat er toch al uit. Een prachtige kans om 17-jarigen uit te leggen dat als je 18 jaar oud wordt je de vrijheden kan verdedigen die wij met zijn allen hebben. Dat is een unieke ervaring. Neem de student die in het Natres-bataljon wordt uitgezonden naar Jordanië. Dat is toch een unieke ervaring." 

 

Bekijk hier de video:

02:43