Behoefte aan extra hulp

Huiswerkbegeleiding is hot: 'Thuis is er te veel afleiding'

11 februari 2019 15:58 Aangepast: 11 februari 2019 18:37
Voor ouders is het fijn om kinderen buiten de deur huiswerk te laten maken. Beeld © iStock

Bedrijfjes gespecialiseerd in studiebegeleiding schieten als paddenstoelen uit de grond. Vorig jaar kwamen er een kleine drieduizend bij. De vraag is groot. "Voor ouders is het fijn om kinderen buiten de deur huiswerk te laten maken."

In totaal zijn er nu 21.380 huiswerkbedrijfjes in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Als dit echt het aantal bedrijven is, dan sta ik echt perplex", merkt Emmy van Rooijen van de Landelijke Vereniging voor Studiebegeleidingsinstituten (LVSI) op. "Wij zien ook die groei, maar niet zo enorm." 

'Behoefte aan extra hulp'  

Er is wel duidelijk een behoefte aan extra hulp. "Voorheen werd huiswerk gewoon thuis gemaakt", legt Van Rooijen uit. "Nu zien wij een verschuiving van huis naar instituten. Voor ouders is het fijn om kinderen buiten de deur huiswerk te laten maken."        

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren ervaren steeds meer schoolstress, ouders vaak de oorzaak

Twintig jaar geleden was het heel bijzonder als je ergens anders huiswerk maakte. "Maar scholen zeggen nu dat huiswerk belangrijk is om zelfstandig te worden. Het is niet gek als je daar extra begeleiding bij krijgt."      

'Eigen bedrijf begonnen'

Aart de Wilde uit Waalre heeft ook zijn eigen huiswerkbedrijf, De Wilde Huiswerkbegeleiding. "Ik ben in 2016  begonnen met vijf leerlingen. Nu heb ik er dertig." Zelf is De Wilde van origine docent geschiedenis. "In Brabant was een overschot aan geschiedenisleraren. Toen ben ik zelf bij een huiswerkbegeleidingsbedrijf terechtgekomen, maar ik vond het daar niet leuk. Toen ben ik maar mijn eigen bedrijf begonnen."  

En met succes. "Ik vind het heel leuk werk en ik kan mijn eigen ding doen. Ik zal er nooit miljonair mee worden. Maar ik wil niet onder een baas werken."

'Telefoons worden meteen ingenomen'

Thuis studeren is ook moeilijker geworden dan vroeger omdat afleiding op de loer ligt in de vorm van sociale media en mobieltjes. "Het eerst wat wij doen is de telefoons innemen. Thuis is dat een heel gevecht maar bij ons verwachten ze dat ook", vertelt Van Rooijen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Juf schaft huiswerk af: 'Op tijd naar bed is belangrijker'

Tegenwoordig worden steeds meer dingen uitbesteed. "Meer mensen werken ook dan vroeger, het is ook steeds gewoner geworden om je kind op een instituut te plaatsen."

'Waarborgen kwaliteit' 

Het LVSI heeft ook een kwaliteitsmeter ontwikkeld. "Je wil dat ouders weten wat voor kwaliteit ze kunnen verwachten. Wij willen ervoor zorgen dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. En het is lang niet altijd zeker dat dat met elk bedrijfje zo is."

Ook Aart de Wilde worstelt hiermee. "Ik zit wel een beetje aan mijn plafond qua leerlingen. Persoonlijke begeleiding is heel belangrijk, maar de groei moet niet de overhand hebben." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe help je je kind de brugklas door? 7 tips van een opvoedkundige

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore