Beter leven

Julia helpt door trein aangereden hondje uit Peru naar Nederland

09 februari 2019 12:15 Aangepast: 06 juni 2019 16:50
Beeld © Facebook

Julia Wijnen uit Amsterdam hoopte tijdens haar wereldreis veel mooie hoogtepunten mee te maken. De oude Incastad Machu Picchu bezoeken, bijvoorbeeld. Maar tijdens de vierdaagse trektocht ernaartoe stuitte ze op iets héél treurigs: een hondje, hevig bloedend langs het spoor.

Inti, noemt Julia het hondje, vernoemd naar de zonnegod van de Inca's. 'Het knapste hondje van Zuid-Amerika', zegt de Amsterdamse.

Het arme dier werd september vorig jaar aangereden door een trein en daarna aan zijn lot overgelaten. Gelukkig voor Inti liep dierenvriend Julia daar, samen met wat andere toeristen. De Nederlandse was op weg naar de oude Incastad Machu Picchu. Het was dag drie van de vierdaagse trektocht.

'Echt heel zielig'

Julia wist niet wat ze zag. "Zijn poot was er helemaal afgereden, het bot was helemaal verbrijzeld, echt heel zielig." Van de verbrijzelde poot maakte ze deze foto (let op: schokkend). 

Julia pakte de hond op, en is gaan lopen. Een uur lang, met het dier in haar armen. Tot ze bij een dorpje aankwam. "Daar ben ik hulp gaan inschakelen. Maar er bleek daar geen dierenarts te zijn. Een gewone arts heeft hem uiteindelijk de wond schoongemaakt en een verdoving gegeven."

Lieve dierenarts

Dezelfde avond nam ze de hond mee naar de hoofdstad Cusco. "Daar stond een lieve dierenarts op mij te wachten. Die is direct een operatie gestart en heeft zijn pootje geamputeerd."

Julia wist al snel: dit zwerfhondje verdient een beter leven. Een leven in Nederland, bij haar in Amsterdam. "Ik wilde hem daar niet achterlaten."

Een hondje meenemen naar Nederland, dat gaat niet zo makkelijk. Máánden kostte het om de juiste papieren en vaccinaties te krijgen. Dat is nu gelukt. Ook met behulp van 'heel veel lieve mensen' die geld overmaakten via Go Fund Me

Nieuw-Zeeland

Nu mag Inti, het driepotige hondje, de grote reis naar Nederland maken. Julia heeft inmiddels contact met een Nederlandse die het dier wil meenemen naar Amsterdam. Want zelf zit Julia in Nieuw-Zeeland. Haar wereldreis duurt nog een paar maanden. "Ik ben begin juni weer in Nederland. Tot die tijd mag de hond bij mijn ouders logeren."

Julia heeft veel zin om haar Inti weer te zien. "Hij is echt superlief. Vanaf het moment dat ik hem zag, liet hij mij meteen toe. Ondanks dat hij dus zwaargewond was heeft hij echt niks gemeens gedaan."

`