Gezond eten

Voor de allerkleinsten en zwangere vrouwen: babyrestaurant opent de deuren

08 februari 2019 16:09 Aangepast: 08 februari 2019 16:40
Stockfoto Beeld © iStock

Mag de kleine al het broodbeleg al eten? En hoe maak ik een echt lekker fruithapje voor mijn oogappel? In een heus 'babyrestaurant' kunnen aanstaande en jonge ouders met al die vragen terecht. Het Voedingscentrum opent de pop-up zaak binnenkort op de Negen Maanden Beurs.

Ouders willen het beste voor hun jonge kind. Op het gebied van eten en drinken is dat niet anders. Om al die vragen te beantwoorden opent op de Negen Maanden Beurs een pop-up babyrestaurant. Daar zijn groente en fruit de belangrijkste ingrediënten in de gerechten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zelf babyvoeding maken: geen zout, wel groente en proteïne

Patricia Schutte van het Voedingscentrum verwacht veel vragen van aanstaande of jonge ouders. "Wanneer begin je met het eerste hapje, dat vraagt iedere jonge ouder zich af." Maar ook met specifiekere vragen kunnen ouders in het restaurant terecht.

Nieuwe trends, nieuwe vragen

De meest gestelde vragen van ouders verzamelt het Voedingscentrum op de eigen website. Kan ik honing eten? Ja, maar een kind van minder dan een jaar niet. Mag ik gerechten waarin een scheutje alcohol zit eten? Doe het uit voorzorg maar niet. En kan een baby al kruiden eten? Geen probleem, maar begin met de mildere versies.

"Gezondheid is een belangrijk onderwerp", weet Schutte. "Daar zijn we allemaal meer mee bezig dan een aantal jaar geleden." Nieuwe voedingstrends zorgen voor nieuwe vragen. "We krijgen tegenwoordig vaker de vraag of je vlees weg kan laten uit de maaltijden voor je kind." Geen probleem aldus het Voedingscentrum, als je alle voedingsstoffen die er in zitten maar op een andere manier binnen krijgt. 

Tijdens de zwangerschap

Zelfs voor het kindje er is, is het voor vrouwen al verstandig over hun eetpatroon na te denken. Schutte: "Al voor de zwangerschap is het goed om foliumzuur te nemen." Twijfel over welke gerechten zwangere vrouwen moeten laten staan is van alle tijden. "Rauwe producten en sommige soorten vis zijn niet zo gezond voor zwangere vrouwen en jonge baby's. Hun weerstand is natuurlijk wat lager dan die van volwassenen."

Naast informatie is er in het Babyrestaurant ook wat te eten te krijgen. Aan de bar zijn hapjes te proeven die lekker, maar vooral gezond, zijn voor zowel zwangere vrouwen als baby's. Een workshop leert de jonge ouders die gerechten ook thuis te maken.

Nieuwe app

Het pop-up Babyrestaurant opent volgende week. De Negen Maanden Beurs is van 20 tot 24 februari in de RAI in Amsterdam. Zwangere vrouwen met vragen over voeding voor hen en hun kind kunnen dan ook de app ZwangerHap downloaden van het Voedingscentrum.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore