Op de vluchtstrook

Glenn reanimeerde vrouw, terwijl iedereen doorreed: 'Waarom helpt niemand?'

08 februari 2019 14:57 Aangepast: 08 februari 2019 18:36
Beeld © Glenn Nannings

Persfotograaf Glenn Nannings stopte deze week een vrouw op de snelweg die onwel was geworden achter haar stuur, door zijn eigen auto ervoor te zetten. Hij reanimeerde haar en wachtte op de hulpdiensten. Een heldhaftig optreden waar velen een voorbeeld aan kunnen nemen, want de overige weggebruikers deden helemaal niets. Waarom niet? "Je hebt maar drie seconden om te beslissen."

Glenn Nannings reed woensdagochtend nietsvermoedend over de A27 toen de auto voor hem ineens begon te slingeren en zo op de vluchtstrook belandde. Zijn eerste gedachte: 'Welke idioot rijdt er nou zo de vluchtstrook op?', zegt Nannings tegen Editie NL. "Maar toen raakte ze de vangrail en zag ik dat de vrouw over haar stuur hing. Ze reed nog enkele meters beter en botste zo nu en dan tegen de vangrail."

Niemand reageerde

Nannings reed zijn auto voor die van haar, die naar zijn schatting nog een snelheid van 30 km per uur had, en wist haar auto op die manier tot stilstand te krijgen. Nannings, die ook burgerhulpverlener is, begon de vrouw te reanimeren. "Behalve de vrouw die achter me reed en om hulp begon te roepen, nam niemand de moeite om te helpen. Niemand reageerde, iedereen reed keihard door. Ik zag wel dat er werd gekeken maar niemand nam de moeite om de vluchtstrook op te schieten. Hoe kán het toch dat mensen niet stoppen?"

Volgens verkeerspsycholoog Matthijs Dicke heeft dat te maken met het zogenoemde 'omstandereffect'. "Er gebeurt wat en iedereen wacht tot een ander iets doet", legt Dicke uit aan Editie NL. "Als iemand begint gaat de rest meestal wel mee." Bovendien heeft de herkenbaarheid van de situatie er mee te maken of mensen in actie komen of niet. "Je ziet iets wat je totaal niet verwacht en tegelijkertijd moet je op de weg letten. Bovendien is er angst: dit is eng, dus ik doe niets. Je hebt maar drie seconden om te beslissen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oscar reed onwel geworden man klem: 'Ik dacht, dit is niet goed'

Levensgevaarlijke situatie

Verkeerspsycholoog Dicke verwacht dan ook dat mensen die in dit soort situaties stoppen en te hulp schieten, mensen zijn die heel snel beslissingen kunnen nemen. "Ze handelen impulsief of ze kunnen heel snel handelen."

"Natuurlijk was het eng", geeft Nannings toe, "levensgevaarlijk zelfs, maar ik kan de knop zetten om toch het risico te nemen en in ieder geval proberen te helpen." Het heldhaftige optreden van Nannings heeft ervoor gezorgd dat de onwel geworden vrouw nog leeft. Nadat hij haar tien minuten had gereanimeerd, was de ambulance er. De vrouw ligt nu in het ziekenhuis en heeft een kans op leven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`