Groene vingers

Jelmer schrijft boek voor plantendoders: 'Zo moeilijk is het niet'

08 februari 2019 12:00 Aangepast: 08 februari 2019 18:42
Jelmer de Boer schrijft een boek met makkelijke tips voor kamerplanten Beeld © Editie NL

Groene vingers of niet, een plantje maakt het huis wat mooier. Maar laat een pannenkoekplant zijn blaadjes hangen, heeft je sanseveria het niet vet en laat zelfs een yucca zijn punten vallen? Dan schrijft Jelmer een boek voor jou: het Handboek voor mensen die hun kamerplanten altijd dood laten gaan.

"Je hoeft geen god of genie te zijn om ze in leven te houden," zegt Jelmer de Boer. "Het verzorgen van kamerplanten is niet zo moeilijk". Toch ziet hij het in zijn omgeving vaak hangende bladeren en zielige stengels. "Eigenlijk kan het fout gaan met veel kamerplanten. Zelf zie ik het vooral bij bananenplanten, die hebben grote, maar ook weinig bladeren dus daar zie het snel als er iets mis gaat".

De meeste kamerplantenboeken die hij zelf openslaat staan vol met nutteloze informatie. "Het helpt niet echt als alle boeken vol staan met decoratieve tips en pagina's met verzorgingsinstructies van planten die jij niet hebt."

Vuistregels voor fouten

Vuistregels voor de meest gemaakte fouten zijn dus handiger. "Mensen geven veel te veel water, waardoor het in de pot blijft staan en de planten verzuipen en ze kopen planten omdat ze ergens mooi staan. Bijvoorbeeld in de badkamer zonder ramen".

Jelmers eerste tips aan kamerplantendoders:

  • Licht: zorg dat een plant een lichte plek heeft en niet een donkere hoek staat. 

  • Water: zorg dat potgrond vochtig is, maar water ook kan weglopen.

  • Temperatuur: zet planten niet op de tocht of tegen een koud raam.

  • Voeding: kies een voedzame potgrond en verpot planten zodra dat kan of geef voeding via een gieter.

  • Luchtvochtigheid: zet bakjes water bij de planten of koop een luchtbevochtiger om lucht in huis in de winter vochtig te houden.

Uit de reacties die Editie NL op Facebook kreeg, blijkt wel dat de meest gemaakte fouten, en de droge stekjes als gevolg daarvan, heel herkenbaar zijn voor veel plantenbezitters. Een van hen is Ellen Gouw uit Barendrecht. "Mijn vriend wordt gek van mij! Elke maand moet ik wel nieuwe planten kopen".

Slappe en gele blaadjes

Ze weet nog steeds niet waar het misgaat. "Ze overleven het gewoon niet. Of ik geef te veel water of ze verdrogen juist. Dit kost me een kapitaal". Dat het niet aan haar huis ligt, weet ze zeker. "Mijn vriend heeft twee planten en daar mag ik niet aankomen. Die zijn van hem en doen het heel goed".

Ellen kocht pas een nieuwe calathea. "Veertig euro! En die gaat nu al dood. Er zitten allemaal slappe en gele blaadjes in. Mijn hangplant breekt gewoon af, vetplanten gaan dood en een vliegenvanger wordt helemaal bruin. Het ziet er gewoon heel vies uit".

De calathea die Ellen een maand geleden kocht... De calathea die Ellen een maand geleden kocht...
Ziet er nu zo uit. Ziet er nu zo uit.
Ook deze vetplant laat zijn bladeren vallen Ook deze vetplant laat zijn bladeren vallen

Groene vingers

De simpele tips van Jelmer zouden zelfs Ellen groene vingers moeten geven. Het boek verschijnt pas in juli, maar wie het heel graag wil hebben kan het alvast bestellen op zijn website.

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore