EditieNL

Pa en ma nu ook op Snapchat, tieners dus niet meer?

05 juli 2016 13:23 Aangepast: 31 juli 2017 00:30

Je ouders op Facebook, Twitter en Snapchat? Niet cool. De afgelopen jaren stapten tieners massaal van Facebook en Twitter af nadat hun ouders de social media-kanalen begonnen te gebruiken. Inmiddels hebben pa en ma Snapchat ook gevonden.

Jongeren verplaatsten zich naar de snelle, jonge app Snapchat die tot een aantal jaar geleden nog vrijwel 'ouder-vrij' was. Dat is nu verleden tijd. In de VS is inmiddels 14 procent van de Snapchatgebruikers boven de 35. Drie jaar geleden was dat nog 2 procent.

Volgens de Wall Street Journal is Snapchat niet langer een toevluchtsoord voor jongeren, nu de app daar inmiddels trending is onder ouders. Dit tot grote ergernis onder veel Amerikaanse jongeren, die zich nu bekeken voelen op Snapchat.

Pubers schamen zich

'Snapchatmama' Moniek Faas is de app het afgelopen jaar actief gaan gebruiken. Haar drie kinderen van 14, 17 en 28 zitten ook allemaal op Snapchat. "Mijn twee pubers vinden het weleens raar en schamen zich dat ik op Snapchat zit." Toch vindt Moniek het belangrijk om zich te verdiepen in de jongerenapp. "Het is voor mij een manier om mee te praten met mijn kinderen. Je hoort tegenwoordig ook veel over cyberpesten. Ik wil gewoon weten wat die generatie bezighoudt."

Omdat de functies van Snapchat een stuk ingewikkelder zijn hoefden tieners een tijd lang niet bang te zijn dat hun ouders de app ook gingen gebruiken. Zo bleef Snapchat iets exclusiefs voor leeftijdsgenoten. Dat is nu verleden tijd. "Mijn kinderen leggen me met vlagen uit hoe Snapchat werkt, maar het meeste heb ik gewoon zelf uitgezocht", zegt moeder Moniek. Maar haar deelname aan Snapchat heeft er tot op heden niet voor gezorgd dat haar kinderen zijn gestopt met de app. "Ik heb het idee dat ze het ook wel grappig vinden. Soms geven ze me zelfs advies: 'Nee mam, dit kan echt niet op Snapchat!'"

'Snapchat blijft jongeren-app'

Social media-expert Jarno Duursma denkt niet dat de stijging in het aantal oudere Snapchatgebruikers zich nu in hoog tempo zal voortzetten. "Snapchat heeft alle eigenschappen van een jongeren-app. Het is vluchtig, rauw, creatief en ongepolijst. Vooral dat laatste is voor ouderen onaantrekkelijk."

Volgens Duursma zijn mensen van boven de 35 toch vaak te bang wat hun omgeving denkt. "Op Snapchat kun je je foto niet eindeloos bewerken zoals bij Instagram. Gebruikers boven de 35 denken over het algemeen veel vaker aan wat hun collega of buurman hier wel niet van zou vinden. Snapchat is daarvoor veel te openbaar. Het is en blijft een jongerenplatform." Hij denkt niet dat Nederlandse tieners Snapchat snel de rug zullen toekeren nu de app oudere gebruikers krijgt. "Nee, zo'n vaart zal het niet lopen."

Bekijk het kortje hier:

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore