'PhoTOYgrapher'

Martijn brengt speelgoedauto's tot leven met realistische foto's

07 februari 2019 12:00 Aangepast: 07 februari 2019 12:02
Net echt. Beeld © Mr.Grooves the Photoygrapher

Je moet een paar keer goed kijken voordat je ziet dat er iets niet helemaal klopt. Realistische actiefoto's van auto's die speelgoedauto's blijken te zijn. Ze zijn het werk van 'photoygrapher' Martijn Lie Hap-Po (40) uit Terneuzen. "Ik bezorg mensen graag een glimlach op hun gezicht.

Bijna dagelijks gaat Martijn op pad om foto's te maken, gewapend met een spiegelreflexcamera en een tas vol speelgoedauto's, waar hij er honderden van heeft. Inmiddels is hij eraan gewend dat hij vragen krijgt van omstanders. "Dan laat ik ze zien waar ik mee bezig ben en dan vinden ze het leuk."

Zo'n vijf jaar geleden begon Martijn met het maken van de foto's. Vanwege een klaplong kwam zijn leven op zijn kop te staan en moest hij rust houden. Hij besloot om met zijn verzameling speelgoedauto's en een camera aan de slag te gaan.

Serieuze hobby

Martijn plaatste zijn werk op social media. "Daar kreeg ik veel positieve reacties op en meer. Zo mocht ik de oude spiegelreflexcamera van een Zweed hebben, waardoor ik betere foto's kon maken. Zo bleef ik me ontwikkelen."  

Inmiddels is hij duizenden foto's verder en is het fotograferen een serieuze hobby geworden. Tegenwoordig omschrijft Martijn zichzelf als 'photoygrapher'. Dat is een fotograaf die speelgoed in de realiteit weergeeft.

'Deed het altijd al' 

Het maken van de juiste composities is voor Martijn niets nieuws. "Dat deed ik ook al toen ik een kleine jongen was. Toen maakte ik de foto's in mijn hoofd. Nu maak ik er foto's van met mijn camera."       

Vooral de levendigheid in zijn foto's valt op. "Het gaat om creativiteit en magie. Dat probeer ik vast te leggen. Ik bezorg mensen graag een glimlach op hun gezicht. Als dat lukt, is mijn dag ook weer goed." 

Steeds meer aanbiedingen

Het succes van de foto's zorgt ervoor dat Martijn steeds vaker wordt gevraagd om foto's te maken. Ook bedrijven weten hem te vinden. Zo fotografeerde hij de cover voor de Citroënclub en maakte hij foto's voor de Franse modelautofabrikant Majorette. 

"Het begint nu aardig te komen. Ik vind het allemaal hartstikke leuk om te doen", vertelt Martijn. "Dus kom maar op." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`