Klimaatspijbelen

Hoe milieubewust zijn stakende scholieren eigenlijk?

07 februari 2019 08:42 Aangepast: 07 februari 2019 18:36
Scholieren staken voor een beter klimaat. Beeld © ANP

Scholieren staken vandaag om verdere klimaatverandering te voorkomen. Maar leven scholieren zelf eigenlijk wel milieubewust? "Een jongere die minder dan een kwartier doucht is al een wonder."

Eva van der Weiden van HIER klimaatbureau vindt dat jongeren ook zelf een hoop kunnen doen. "Moeders doen de was, maar er is genoeg waar ze zelf invloed op hebben. Zo vliegen jongeren graag omdat ze een leuke vakantie willen. Maar vliegen is heel slecht. Je kan ook gewoon op treinvakantie."

'Beter Hollandse spruitjes'

Volgens Van der Weiden zijn het ook kleine dingen die jongeren kunnen doen. "Doen ze het licht achter zich uit als ze een kamer uit lopen? Hebben ze plastic drankflesjes? Kopen ze plastic bekers voor koffie of thee onderweg of nemen ze een draagbeker van thuis mee?"

"En wat eten ze thuis? Minder vlees? Of eten ze het hele jaar door avocado? Weet je wel waar die vandaan komt? Niet duurzaam. Je kunt beter Hollandse spruitjes eten. Hoe lang douch je? Een jongere die minder dan een kwartier doucht is al een wonder. Hoe korter hoe beter." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spijbelen voor klimaat: prima op de ene school, verboden op de andere

'Gezin overtuigen'

Dat jongeren geen eigen huis hebben, betekent volgens Van der Weijden niet dat ze niets hoeven te doen. "Ze wonen wel in een huis met een gezin. Als je dat gezin weet te overtuigen, dan heb je ook veel impact. Dan kun je anderen in beweging krijgen. Kinderen hebben bijvoorbeeld veel invloed op hun ouders." 

Hoofddocent lerarenopleiding aardrijkskunde van de Hogeschool van Amsterdam Alwin Bosschaart merkt op dat leerlingen zich er wel bewust van zijn dat het een mondiaal probleem is. "Maar ze betrekken het niet op zichzelf. Ze maken het een probleem van hun kleinkinderen."

Een demonstrerende scholier in Den Haag. Een demonstrerende scholier in Den Haag.

'Treft mij niet'

Bosschaart heeft leerlingen meerdere malen via enquêtes bevraagd. "Dan vraag ik ze of ze de maatregelen nuttig vinden. Die vinden ze nuttig, maar als ik vraag of ze ook bereid zijn om maatregelen te nemen dan zie je dat de bereidheid minder is. Scholieren denken niet dat het hen zal treffen, dus eigenlijk zijn ze optimistisch."

Ook is er sprake van 'delay discounter'. "Dat wil zeggen dat ze het verlies op korte termijn belangrijker vinden dan langere termijn. Dus vliegen nu opgeven is moeilijker dan bedenken welke problemen dit over twintig of dertig jaar jaar oplevert." 

`