Gevonden in Utrecht

Mysterie rond middeleeuwse liefdesring: 'Liefde voert mijn hart naar mijn lief'

06 februari 2019 11:10 Aangepast: 06 februari 2019 11:10
De gevonden ring. Beeld © Landgoed Erfgoed Utrecht

Een bijzonder vondst zorgt voor veel vragen bij het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht. In september kwam een gouden liefdesring uit de late middeleeuwen binnen, een zogeheten 'black letter posy-ring' die nog niet eerder in Nederland werd aangetroffen. Maar wat er precies in de ring is gegraveerd, is nog altijd een groot raadsel.

De vondst van de ring is nu pas bekendgemaakt. De middeleeuwse ring werd met een metaaldetector aangetroffen in het veen ten noorden van Utrecht. Op verzoek van de anonieme vinder blijft de exacte vindplaats van de ring geheim. 

'Lange speurtocht'

''Ik was met stomheid geslagen toen ik de eerste foto’s zag van deze ring'', vertelt archeoloog Alexander van de Bunt. "Op het eerste gezicht valt direct de fraai versierde band op van de ring en de tekst met afbeelding van een dier aan de binnenzijde van de ring."

Wat volgde was een lange speurtocht op het internet, vakliteratuur, catalogi en het raadplegen van specialisten in binnen- en buitenland. "Het bleek niet zomaar een ring, maar iets uitzonderlijks, iets unieks."

'Black letter posy-ring'

De liefdesring blijkt te zijn gemaakt in de periode 1375-1550. De 'black letter posy-ring' werd vooral gesmeed en gebruikt in Engeland. Mannen gaven de ringen destijds aan vrouwen. In die tijd werden huwelijken gearrangeerd, liefde stond op een tweede plaats.

In de ring staat een tekst gegraveerd. In de ring staat een tekst gegraveerd.

In de ringen werden lieve teksten gegraveerd zoals 'Ik hou van jou' en 'Denk aan mij'. In de gevonden ring staat de tekst 'Amours portent mon cuer à mon ami', ofwel 'Liefde voert mijn hart naar mijn lief'.

'Ring voor een man'

Vooralsnog helder, maar opvallend is dat 'ami' wordt gebruikt in de tekst, en dat is mannelijk. Dat betekent dat de liefde aan een man is gericht. De tekst kan geschreven zijn door een vrouw voor een man of van een man voor een man. Dat laatste is zeer onwaarschijnlijk gezien de tijdsperiode.   

Het is vooralsnog niet gelukt om de specifieke zin te koppelen aan een bestaand Frans gedicht. "Uiteraard is het ook mogelijk dat de gever van de ring hele andere bedoelingen had dan wij ons kunnen voorstellen", aldus Van de Bunt. 

Hoewel het een Franse tekst is, is het nog altijd de aanname dat de ring in Engeland is gemaakt. Frans was destijds de taal voor handels- en liefdesrelaties.  

'Hond of panter?'

Ook de afbeelding in de ring zorgt voor veel vragen. Er is een viervoeter met zwarte vlekken te zien, maar deze heeft meerdere betekenissen. Het kan om een panter gaan, wat een positieve betekenis heeft. De panter wordt veelal geassocieerd met Christus. 

Dit dier is in de ring gegraveerd. Dit dier is in de ring gegraveerd.

Het zou ook om een windhond kunnen gaan, een hondenras dat erg in trek was bij de adel en symbool staat voor (huwelijks)trouw en standvastigheid. 

Onderzoek

Het Landgoed Erfgoed Utrecht is druk bezig om een aantal theorieën en interpretaties verder te onderzoeken. Hoe de ring uiteindelijk in Utrecht is beland, zal vermoedelijk altijd wel een raadsel blijven.     

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore