Ga naar de inhoud
Persoonlijke crisis vaak aanleiding

Jacob veranderde van geloof: 'Ik begon veel voor de islam te voelen'

Jacob van der Blom bekeerde zich rond 1998 tot de islam. Beeld © Editie NL

Het komt zo'n vijfhonderd keer per jaar voor in Nederland: overstappen op een ander geloof. Oud-PVV'er Joram van Klaveren, die zich bekeerde tot de islam, is het meest recente voorbeeld. Ook Jacob van der Blom koos voor die religie. 'Ik kon me niet vinden in de dogma's van de kerk.'

Veel mensen waren verbaasd over de keuze van Joram van Klaveren, die uit een protestants-christelijk gezin komt. Tussen 2010 en 2014 zat hij voor de PVV in de Tweede Kamer en had hij keiharde kritiek op de islam.

Hij wilde in eerste instantie een kritisch boek over de islam schrijven, maar tijdens dat proces veranderde zijn visie. "Ik dacht: als alles wat ik tot nu toe heb geschreven klopt, als ik dat allemaal geloof, dan ben ik de facto moslim."

Nicolette
Lees ook:
Nicolette heeft zich bekeerd tot islam: 'Ik raad iedereen de ramadan aan'

'Zoektocht'

Rotterdammer Jacob van der Blom bekeerde zich rond 1998 tot de islam. "Ik kom zelf uit een gereformeerde omgeving. Ik kon mij niet vinden in de dogma's van de kerk. Zo kwam ik in een zoektocht terecht en begon ik veel voor de islam te voelen."

In totaal zijn er tussen de 25.000 en 35.000 bekeerlingen in Nederland. Dat zijn er ongeveer vijfhonderd per jaar. "Voor mijn gevoel is dat aan het toenemen. In onze moskee zien wij ook steeds meer bekeerlingen." 

'Nieuwe golf bekeerlingen'

Van der Blom, de man achter ontdekislam.nl, denkt dat er door het nieuw van Joram van Klaveren weer een golf van bekeerlingen zal komen.

Minder
Lees ook:
Minder dan de helft van Nederland is religieus

'Allerlei triggers'

Er zijn heel veel redenen om je te bekeren, zegt cultuurtheoloog Frank Bosman, die zelf ook wel verbaasd was door de overstap van Joram. "Het kan zijn dat je ontevreden bent met hoe je leven eruit ziet. Dat je leegte ervaart en dan in een soort crisis terechtkomt. Dan ga je op zoek naar iets wat het leven zin en richting kan geven."

Die persoonlijke crisis kan op veel manieren ontstaan. "Dat kan zijn als je opeens wordt geconfronteerd met de eindigheid van het bestaan, een scheiding meemaakt of werkloos wordt. Als je je realiseert dat je als mens weinig controle hebt. Dat kunnen allemaal triggers zijn."

Bekijk de video hier:

02:31