Wapeninleveractie

Messen, vuurwapens en alarmpistolen: 262 wapens ingeleverd bij politie

04 februari 2019 15:13 Aangepast: 04 februari 2019 15:17
De ingeleverde wapens. Beeld © ANP

Maar liefst 262 wapens zijn de afgelopen twee weken ingeleverd bij de politie in Rotterdam en omstreken. Naast zestig echte vuurwapens zijn ook andere soorten wapens afgegeven bij de wapeninleveractie zoals alarmpistolen en luchtdrukwapens. Ook is er meer dan zeshonderd kilo munitie ingeleverd.

Bij zes politiebureaus in Rotterdam, Spijkenisse, Schiedam, Capelle aan den IJssel en Dordrecht konden wapenbezitters de afgelopen twee weken hun wapens inleveren zonder dat ze zouden worden gestraft voor illegaal wapenbezit. 

Bewoners van Rotterdam-Zuid begonnen na diverse schietpartijen de actie 'Wapens de wijk uit' om duidelijk te maken dat het niet normaal is om op straat met een wapen te lopen. De politie staat achter die boodschap en hield daarom deze inleveractie.

Verboden wapens konden zonder consequenties worden ingeleverd. Verboden wapens konden zonder consequenties worden ingeleverd.

'Melden'

"Deze actie was bovenop alles wat we verder al doen", aldus een politiewoordvoerder. "We hebben nooit de illusie gehad dat echte criminelen hun wapen zouden komen brengen. Wij willen wel dat het normaal wordt dat mensen het melden als ze iemand met een wapen zien lopen. Als je geen wapen hebt, kun je er ook niet naar grijpen na een ruzie om niets." 

Zonder straf van je wapen af

Bewoners, speeltuinverenigingen en winkeliers in Rotterdam zijn klaar met de vele schietpartijen in de stad. Daarom starten de politie en het Openbaar Ministerie een actie: de komende weken kan iedereen zonder straf een wapen inleveren of melden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore