Kitepower

Energie opwekken door te vliegeren: 'Achtjes draaien levert het meeste op'

04 februari 2019 12:08 Aangepast: 04 februari 2019 18:43
Een vergelijkbare vlieger (niet van Kitepower) Beeld © Editie NL

Vergeet de ouderwetse windmolens maar, in de toekomst gaan we energie op wekken met vliegers. Tenminste, als het aan het Delftse bedrijf Kitepower ligt. Ze hebben een manier bedacht die volgens hen heel veel oplevert en weinig kosten heeft. En het werkt hetzelfde als een normale vlieger.

Wel is de vlieger van Kitepower een stuk groter dan een normale vlieger: zo'n tachtig vierkante meter. Met een lier is deze verbonden aan een grondstation. Door het opstijgen en dalen van de vlieger wordt energie opgewekt.

De vlieger blijft voortdurend in de lucht op een hoogte van tussen de 100 en 450 meter. Er wordt genoeg stroom opgewerkt voor 150 huishoudens.

Een grondstation van Kitepower. Een grondstation van Kitepower.

'Het lijntje is op'

Om energie op te wekken bij het vliegeren, moet deze zo veel mogelijk blijven bewegen. Dat is een uitdaging, legt Joep Breuer van Kitepower uit. "Als je 'achtjes' draait, dan heb je de meeste kracht."

Als de vlieger stilstaat, levert deze bijna geen energie op omdat er geen trekkracht is. Die moet dan worden uitgerold. "Maar op een gegeven moment is het lijntje op. Dan moet je de vlieger zo snel mogelijk gaan inhalen. "Hierbij wil je zo min mogelijk tijd verliezen omdat je zo veel mogelijk energie wil behouden."

'Beter dan windmolens'

Volgens Breuer hebben kites veel voordelen vergeleken met windmolens. "Zo zijn onze installaties een stuk kleiner. Wij kunnen het met 95 procent minder materiaal doen. Ook vliegen wij hoger en daar is meer wind."

Ook het installatieproces is een stuk gemakkelijker. "Als je windmolens op zee wil plaatsen, moeten er palen in de grond worden geslagen. Wij zouden het drijvend kunnen doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet zet verder in op windenergie op zee

Wereldwijde ontwikkeling

Het idee om energie met vliegers op te wekken is best oud. "In 1970 is er al een belangrijke wetenschappelijke paper over geschreven. Maar toen waren de materialen en computers nog niet zo ver dat het daadwerkelijk zou werken. In 2000 is het uitgedacht door Wubbo Ockels, die ook mijn professor is geweest", vertelt Joep Breuer.

Hoe energie wordt opgewekt met kites

Over de hele wereld zijn er meer dan veertig instituten, bedrijven en universiteiten die zich bezighouden met deze manier met energie opwekken."Wij doen het allemaal net op een andere manier. Maar wij vinden onze manier de beste methode."  

'Veelbelovend'

Hoogleraar windenergie van de TU Delft Gerard van Bussel vindt het nog te vroeg om te zeggen of het allemaal gaat werken. "Er moet nog heel wat worden ontwikkeld. Maar als het lukt, dan is het wel veelbelovend."

Zo is het bijvoorbeeld de vraag hoe lang de vliegers onbemand kunnen blijven? "Want als er altijd iemand bij moet blijven, is het niet rendabel. Daarnaast is er ook veel onderhoud nodig. Een windturbine gaat twintig jaar mee, het zeil van een kite ongeveer drie maanden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omwonenden windmolens kunnen straks compensatie krijgen

Ruimte nodig

Vooralsnog is er relatief veel ruimte nodig om te kunnen vliegen. "Vanwege de veiligheid wordt er rekening gehouden met een radius van driehonderd meter, dat is een diameter van zeshonderd meter", legt Joep Breuer uit. "Zodra wij er zekerder van zijn dat er geen ongelukken gebeuren, kunnen we de ruimte kleiner maken."    

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore