Ga naar de inhoud
Anticonceptie

Naar Brits voorbeeld: de pil doorslikken en stoppen met de stopweek?

archieffoto Beeld © ANP

Vanaf het eerste moment dat je als meisje begint met de anticonceptiepil krijg je het advies na drie weken een zogenoemde ‘stopweek’ in te lassen. In Groot-Brittannië is dit advies nu aangepast: de pil mag elke dag van de maand worden geslikt. Stoppen zou geen enkel gezondheidsvoordeel opleveren. Wordt het niet eens tijd dat Nederlandse vrouwen ook eens stoppen met de stopweek?

Op dit moment gebruiken ruim een miljoen vrouwen in Nederland de anticonceptiepil. Veel van hen zijn gewend om gedurende één week in een maand te stoppen met het slikken van de pil, dan ongesteld te worden en vervolgens weer te beginnen met een nieuwe pilstrip.

Keuze van de vrouw

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert dat als vrouwen klachten als hoofdpijn of heel veel bloedverlies hebben in de stopweek, deze week kan worden overgeslagen. "Het kan geen kwaad om door te slikken, maar de gevolgen hiervan op de langere termijn zijn nog nooit onderzocht", zegt Zamire Damen, wetenschappelijk medewerker van het NHG. Volgens Damen is Groot-Brittannië, waar de gezondheidsorganisatie pleit voor het doorslikken van de anticonceptiepil omdat stoppen geen gezondheidsvoordelen oplevert, een stap verder dan Nederland. "Er zijn hier geen bezwaren tegen een stopweek, maar het blijft de keuze van de vrouw", zegt Damen tegen Editie NL.

Iris
Lees ook:
Iris gebruikt geen tampon of maandverband: 'Ik giet het bloed ook bij de planten'

In Nederland worden we wel ook milder ten opzichte van het doorslikken van de anticonceptiepil. Damen stelt dat de NHG-richtlijn Anticonceptie volgend jaar in Nederland wordt herzien. Daarin krijgt de mogelijkheid van het doorslikken van de pil meer aandacht. Toch denkt Damen dat de stopweek nooit helemaal zal verdwijnen. "In de praktijk zal het heel weinig voorkomen dat vrouwen heel lang achter elkaar doorslikken. Meestal moeten ze na een half jaar even stoppen vanwege een doorbraakbloeding, waarna je een weekje moet stoppen met de pil."

Simone
Lees ook:
Simone heeft ondraaglijk veel pijn als ze ongesteld is: 'De huisarts nam me niet serieus'

Niet zwanger?

Bovendien zien veel vrouwen 'even stoppen' als een maandelijkse check, zegt Danique Hoofwijk, hoofdredacteur GirlScene.nl. "Zeker jonge meisjes houden de stopweek nog vaak aan als een soort geheugensteuntje. De maandelijkse menstruatie voelt voor hen heel natuurlijk, ook al is het een soort placebo-menstruatie. Het zit in hun systeem om te stoppen en als bewijs dat ze niet zwanger zijn en dat hun lijf nog altijd werkt."

Volgens Hoofwijk en Damen vinden veel meisjes en vrouwen het ook een beetje eng om altijd maar te blijven doorslikken. Damen: "Soms denken vrouwen bijvoorbeeld dat bloed zich ophoopt in de baarmoeder als ze niet regelmatig stoppen. Dat is een misverstand."

Reiniging = onzin

Ook Job Nievaart, huisarts in Nieuwegein, ziet we in Nederland milder zijn geworden ten opzichte van de stopweek. "Dat we nu doorslikken prima vinden, heeft te maken met voortschrijdend inzicht. We denken niet meer dat een bloeding nodig is voor ‘reiniging’." Het advies van huisarts Nievaart is nu dan ook: "Zolang er geen bloeding komt, kun je doorslikken. Ook al is het inlassen van een stopweek nog altijd gebruikelijk, als je op vakantie gaat of je vindt het vervelend om ongesteld te worden, dan kun je gewoon doorslikken."

Bekijk hier de video:

02:30