Soja, amandel en kokos

Melk minder populair: plantaardige melk in de lift

01 februari 2019 18:42 Aangepast: 01 februari 2019 18:50
Er zijn inmiddels veel alternatieven voor koemelk. Beeld © iStock

Nederlanders kopen steeds minder melk en als we het dan toch kopen, is het steeds vaker plantaardig. Koemelk heeft te kampen met een imagoprobleem, terwijl er nog altijd voordelen zijn.

In 2012 kochten we nog 1133 miljoen liter melk. Dat is inclusief melkdranken als Optimel en Fristi. In 2018 was dat 975 miljoen liter, aldus onderzoeksbureau IRI. In bijna alle westerse landen neemt de melkconsumptie af. Zo'n vijf procent van het totale zuivelaanbod is plantaardig.

Uit de cijfers blijkt dat er steeds meer plantaardige melk wordt verkocht. In 2014 was 2,6 procent van de verkochte melk in Nederland plantaardig, in 2018 is dat al toegenomen naar 3,8 procent. 

'Omslag naar plantaardig'

Wereldwijd zijn de verwachtingen voor de plantaardige zuivelmarkt heel goed, vandaar dat ook steeds meer bedrijven een omslag maken naar plantaardig. Dat stelt Pablo Moleman van ProVeg, een stichting die zich hard maakt voor een meer plantaardige toekomst. "Zo heeft Becel intussen haar hele marketingstrategie omgegooid naar een focus op plantaardig."

Niet alleen melk wordt meer plantaardig. "We zien dat de markt zich nu uitbreidt naar plantaardige kaas, kwark en yoghurt, ijs en dessert. Op basis van trends in de Verenigde Staten en Duitsland verwachten wij in Nederland ook deze ontwikkelingen te zien." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Melk minder in trek, klant laat 'ongezonde' zuivel staan

'Ongezond?'

Door de jaren heen heeft melk een steeds slechter imago gekregen. Volgens voedingsdeskundige Martijn Katan is het vet in melk niet gezond. "Dat zit in gewone volle melk maar ook in kaas en roomboter. In het vet zit weinig wat je lichaam kan gebruiken. Hard vet en cholesterol, dat is niet ideaal voor je hart- en bloedvaten. 

Lang werd gedacht dat melk je botten steviger maakt. "Maar dat is nog altijd onduidelijk." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren overbodig: vlees, ei en melk komen straks uit het lab

'Melk is simpeler'

Melk heeft ook voordelen. Kinderen hebben veel eiwit nodig om te groeien. "Dat kan zeker ook op andere manieren dan melk. Maar melk is simpeler. Er zit bijvoorbeeld jodium in. Dat zit ook in vis en in brood, als de bakker het erin stopt, maar een glas melk is simpeler."  

Katan merkt op dat melk goed is voor je tanden, in tegenstelling tot vruchtensap. "Het lijkt er ook niet op dat je er dik van wordt." 

Verdeling plantaardige melk in 2018

Soort  
Soja 51%
Amandel 25%
Haver 12%
Kokos 7%
Rijst 6%

Bron: IRI

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore