Verslaving

Stoppen met behulp van e-sigaret? 'Het is geen wondermiddel'

31 januari 2019 16:15 Aangepast: 31 januari 2019 18:36
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Volgens nieuw Brits onderzoek zou de e-sigaret rokers beter helpen bij het stoppen met roken dan nicotinepleisters, kauwgum of pillen. Maar ook aan sigarettenvervangers, zoals de bekende vaper, zitten nadelen.

Aan het onderzoek deden 900 stoppers mee. 18 procent van de mensen die stopten met behulp van de e-sigaret, was na een jaar nog steeds gestopt. Bij rokers die andere middelen gebruikten, was 10 procent na een jaar nog steeds gestopt.

Veel mensen gebruiken de vaper dan ook als vervanger van de sigaret, als ze willen stoppen met roken. "Anderen gebruiken hem ook naast hun gewone sigaret, bijvoorbeeld omdat ze de smaak lekker vinden. En je mag hem op veel plekken binnen gebruiken", zegt een woordvoerder van Damp-e tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overgestapt van de sigaret naar de e-sigaret? Nog steeds hoger risico op kanker

Geen verbranding van teer

Volgens de woordvoerder is de vaper, net als andere e-sigaretten gezonder dan een normale peuk. "Er vindt geen verbranding van teer plaats. En je kunt zelf bepalen hoeveel en óf je er nicotine in doet."

Jacqueline Vink, hoogleraar verslavingsonderzoek aan de Radboud Universiteit, ziet de voordelen van de vaper in. "Je voert dezelfde handeling uit als bij normaal roken, waardoor het minder moeite kost om te stoppen. En het apparaat bevat geen teer."

Verslaafd aan de vaper

Maar de vaper is geen wondermiddel, waarschuwt Vink. "18 procent was na een jaar nog gestopt, maar 82 procent rookte dus gewoon weer." Ook blijft het volgens haar slecht om überhaupt schadelijke stoffen in je longen te blazen. "In een vaper zitten minder schadelijke stoffen dan in een sigaret, maar ook ook hiermee blaas je chemische smaak- en geurstoffen je lichaam in."

En, anders dan bij bijvoorbeeld kauwgum en pleisters, krijg je snel een grote hoeveelheid nicotine in je lichaam. "Het komt regelmatig voor dat mensen in plaats van de sigaret, verslaafd raken aan zo'n vaper. Dat is natuurlijk ook niet gewenst."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore