Ga naar de inhoud
Challenge

De nieuwste, bittere hype: bleekselderijsap

Beeld © iStock

Het is dé gezondheidshype onder gezondheidsgoeroes: bleekselderijsap. Het bittere sap zou je 's ochtends op een nuchtere maag moeten drinken, om je darmen te zuiveren. Er is zelfs een hele bleekselderijsap challenge, waarin mensen worden uitgedaagd dit elke dag te drinken.

Volgens Ingeborg Brouwer, voedingswetenschapper aan de VU, past bleekselderij sap, net als de meeste 'superfoods' prima in een dagelijks eetpatroon. "De groente heeft gunstige stoffen en het is prima om het regelmatig te drinken. Mensen die zich er beter door voelen, moeten er vooral mee doorgaan."

Broccoffee
Lees ook:
Broccoffee de nieuwe gezonde trend? Koffie met broccoli-poeder

Iemand die enthousiast is over het sap, is Stefanie Klaver, van Klaever Health. "Ik zie dat steeds meer mensen het drinken. Het is een fijne ontwikkeling dat groenten een grotere rol krijgen." Zelf drinkt ze het sap ook: "Ik doe er vaak wat extra's bij. Ik hou er bijvoorbeeld van om er citrus bij te doen, dat frist het op."

'Het is goed voor de maag en het hydrateert'

Er is inmiddels zelfs een hele bleekselderijsap-challenge, waarin mensen worden uitgedaagd dit elke dag te drinken. Toch is het niet de eerste hype. "Een paar jaar geleden was boerenkool in, nu is het bleekselderijsap en over een paar jaar zal het wel weer iets anders zijn", zegt Stefanie.

"Veel mensen drinken het omdat het goed is voor de maag en omdat de drank het lichaam hydrateert.

'Geen wetenschappelijk bewijs'

Voedingswetenschapper Brouwer waarschuwt er wel voor dat bleekselderijsap geen toverdrankje is. "Of het ziektes voorkomt, of andere voordelen heeft, dat is niet onderzocht. Het is eigenlijk onmogelijk om de gezondheidseffecten van één groentesoort te onderzoeken. De groente kan zeker geen kwaad, maar wetenschappelijk kunnen we er weinig over zeggen."

Recept bleekselderijsap

  • Bereidingstijd: 10 min
  • Portie: 1 glas (ca. 400 ml)
  • Houdbaarheid: Liefst gelijk opdrinken
  • Benodigdheden: Slowjuicer, sapcentrifuge of blender
  • Ingrediënten: 1 stronk bleekselderij, biologisch
  • Bereiding: Ik maak mijn sapje in de slowjuicer, maar je kan de selderij in de blender doen en daarna zeven met een notenmelkzak. Snijd de bleekselderij in kleine stukjes. En pers het uit tot een sapje.

Bron: Rens Kroes