Ga naar de inhoud
Gezondheid

Pas op met lippenbalsem voor kinderen: bevat mogelijk gevaarlijke stoffen

Beeld © Getty Images

Kinderen (en ook volwassenen) smullen ervan: lippenbalsems met smaakjes als aardbei en vanille. De Belgische consumentenbond Test Aankoop waarschuwt nu voor de zoete smeersels.

De zoete potjes en stiften bevatten namelijk vaak stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn. Het gaat om verzadigde koolwaterstoffen (MOSH) en aromatische koolwaterstoffen (MOAH). 

Ingrediëntenlijst

Het Belgische Test Aankoop onderzocht 21 lippenbalsems. In vijftien varianten zaten de mogelijk kankerverwekkende stoffen. Een deel van deze balsems is ook in Nederland te koop, in winkels als Kruidvat, Hema en H&M. Het gaat zowel om varianten in potjes en blikjes als omhoogdraaistiften. 

De Consumentenbond in Nederland vindt de uitkomsten van het onderzoek alarmerend. "We willen dat er onderzoek naar wordt gedaan", zegt een woordvoerder. "Deze stoffen hoeven niet in de ingrediëntenlijst te worden vermeld. De stoffen zijn mogelijk kankerverwekkend en dat wil je niet in producten, al helemaal niet in producten voor kinderen."

Nog
Lees ook:
Nog steeds giftige stoffen in verpakkingen voedsel

Bord pasta

"Als de hoeveelheid MOSH in een lippenbalsem onder een bepaalde concentratie blijft, dan is het niet schadelijk. Maar MOAH kán een verhoogd risico op kanker geven", zegt hoogleraar Toxicologie Ivonne Rietjens. "Dus daar moet je wel voorzichtig mee zijn."

Dat deze stoffen in lipverzorgingsproducten zitten, is niet nieuw, zegt Rietjens. "Het zit in lippenstift, maar ook in bijvoorbeeld pasta en rijst. Als je vier lippenbalsems in een jaar opsmeert, krijg je per dag evenveel MOSH en MOAH binnen als in een bord pasta kan zitten." 

Door de wc

De Consumentenbond vraagt minister Bruins van Volksgezondheid ook om te onderzoeken welke producten deze schadelijke stoffen bevatten. Ook zou ze graag zien dat MOSH en MOAH wel expliciet op de ingrediëntenlijst worden vermeld.

Van toxicoloog Rietjens hoeven lippenbalsems niet opeens allemaal door de wc worden gespoeld. "Maar dat neemt niet weg dat je 'better safe than sorry' kunt zijn. Er moet nog veel onderzoek plaatsvinden, dus je kunt beter kiezen voor een variant die de stoffen niet bevat."

Belgische
Lees ook:
Belgische consumentenbond waarschuwt voor schadelijke stoffen in lippenbalsem

Minerale oliën

Op de ingrediëntenlijst van lippenbalsems staat niet specifiek aangegeven dat deze koolwaterstoffen bevat. Handig is om te onthouden dat MOSH en MOAH in minerale oliën kunnen zitten. Onderstaande ingrediënten vallen daaronder:

  • Cera microcristallina
  • Microcrystalline wax
  • Ceresin
  • Ozokerite
  • Paraffine
  • Petrolatum

Volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging, zijn de lippenbalsems veilig en kunnen ze dagelijks worden gebruikt. De vereniging vindt dat ouders en kinderen nu onnodig angst wordt aangejaagd. Verschillende fabrikanten van lippenbalsems laten weten het hier volledig mee eens te zijn. 
 

bekijk hier de video:

03:15