Steeds meer onveilige situaties

Vuist tegen geweld in de klas: 'Scholen moeten harder optreden'

29 januari 2019 16:50 Aangepast: 29 januari 2019 18:36
Steeds vaker loopt het uit de hand op scholen. Beeld © Getty Images

Er is veel ophef over de onderwijsassistent die een leerling bij zijn nek pakte, nu ook wel 'de nekvel-docent' genoemd. Het incident staat niet op zichzelf. Zo neemt het aantal docenten dat wordt geschorst voor een 'corrigerende tik' toe. En dat terwijl schoolbesturen juist achter hun leraren moeten gaan staan, vinden politici.

Bij onderwijsassistent Gerrit Keeman was de maat vol toen hij werd uitgescholden door een leerling van het Kennemer College in Heemskerk. Keeman greep de jongen bij zijn nek, omdat hij weigerde de klas te verlaten. Een filmpje hiervan ging viral en de onderwijsassistent werd geschorst

Vorig jaar waren er 24 gevallen waarbij vakbond CNV onderwijsmedewerkers, waaronder ook conciërges, heeft bijgestaan nadat zij geschorst waren voor geweldincidenten. Er is een toename en CNV noemt dat zorgelijk. 

'Dagelijks stressvolle situaties'

Docenten worden al veel getraind en geschoold in hoe ze om moeten gaan met geweld, legt onderwijsbond AOb uit. Maar de bond vindt het belangrijk om deze incidenten voor te blijven. "De politiek wil nu ook onbevoegde leraren voor de klas zetten, moet dat wel? Misschien dat het dan nog wel vaker voorkomt", zegt een woordvoerder.

Volgens AOb speelt de hoge werkdruk ook mee. "Klassen zijn te groot en te onrustig. Nu gaat er een filmpje viral maar vergeet niet dat de meeste leraren dagelijks stressvolle situaties situaties meemaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mag je een vervelende leerling in de nek pakken? 'Niet doen, de klas ligt in een deuk'

'Schoolbestuur moet achter leraar staan'

Politiek Den Haag vindt dat scholen zelf harder moeten optreden, zoals in het geval van de nekvel-docent. "Het schoolbestuur moet achter de leraar gaan staan", vindt D66. "Als er al iemand weg moet is het de dader, de leerling dus. Anders is er geen veilige omgeving." 

GroenLinks stelt ook dat schoolbesturen achter hun personeel moeten staan. "Sociale veiligheid is een speerpunt van onze partij. Kleinere klassen zouden daarbij helpen." 

'Er moet hard worden ingegrepen'

Bij de PvdA ontvangen ze de laatste tijd steeds meer signalen van leerkrachten die worden geconfronteerd met zowel verbaal als fysiek geweld. "Zowel leerlingen als ouders vinden het blijkbaar steeds normaler om op hoge poten verhaal te halen bij leerkrachten, die zich tien slagen in de rondte werken om kinderen te onderwijzen", merkt Lodewijk Asscher op. "Daarbij is er een nijpend tekort aan leerkrachten en is de werkdruk te hoog. Laten we het ons allemaal aantrekken als een leraar wordt belaagd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Probleemleerlingen nemen de klas over: 'Dit is vragen om moeilijkheden'

Ook bij het CDA maken ze zich grote zorgen over het toenemende geweld tegen leraren en verharding in het klaslokaal. "Dat is absoluut onacceptabel. We moeten niet in een situatie terecht komen waar verplichte trainingen nodig zijn en accepteren dat geweld en intimidatie erbij hoort. Er moet juist worden ingezet op meer respect bij jongeren. En als er geweld plaatsvindt, moet er hard worden ingegrepen."   

'Altijd aangifte doen' 

Volgens Harm Beerteman van de PVV moeten leraren zich in de eerste plaats veilig moeten voelen en gesteund door hun school. Die scholen zouden niet bang moeten zijn voor het doen van aangifte. 

"Ik heb altijd gepleit voor een meldplicht van incidenten bij de inspectie. Dat werd onder tafel geveegd omdat het teveel regeldruk zou veroorzaken. Onzin natuurlijk, want dat kan heel eenvoudig. Maar scholen willen geen ruchtbaarheid geven aan incidenten uit vrees voor reputatieschade."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore