Eindelijk compleet

Yvonne veranderde haar naam in Roos: 'Van rups naar vlinder'

29 januari 2019 15:38 Aangepast: 30 januari 2019 07:51
Beeld © Editie NL

Nederlanders wijzigen steeds vaker hun voornaam, blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Het aantal officiële voornaamswijzigingen steeg van 503 in 2015 naar 608 in 2018. Dat is geen eenvoudig proces, maar sommigen hebben het ervoor over.

Roos Yvonne Bijleveld uit Gilze is een van de personen die hun naam lieten veranderen. Ze kwam als Yvonne ter wereld, maar ze had altijd het idee dat er iets niet klopte.

"Mijn hele leven lang heb ik mij incompleet gevoeld met alleen Yvonne als naam. Toen ik 36 jaar oud was, ontdekte ik dat ik de helft van een tweeling was. Mijn tweelingzusje was overleden in de baarmoeder", legt ze uit.

'Alles aan gedaan'

Toen viel alles op zijn plaats. "Dat was waar dat ontheemde gevoel vandaan kwam. Ik noemde mijn tweelingzusje Roos, die naam had ik zelf bedacht. Ik heb er alles aan gedaan om mijn naam officieel te laten veranderen in Roos. Dat is uiteindelijk gelukt."

Een last is van de schouders van Roos gevallen. "Ik heb nu het gevoel dat ik compleet ben. Roos voelt goed. Waar Yvonne de rups was, is Roos de vlinder."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lucas en Julia populairste kindernamen

'Zwaarwegend persoonlijk belang'

Om je naam te laten wijzigen, moet je een advocaat in de hand nemen. Die dient een verzoekschrift voor naamswijziging in bij de rechtbank. Je nieuwe naam komt pas op je geboorteakte en in de Basisregistratie Personen (BRP) als het verzoek door de rechter is goedgekeurd.

Er moet wel sprake zijn van een 'zwaarwegend persoonlijk belang', legt advocaat en oprichter van naamswijziging.nl Arjan van Luipen uit. "Bijvoorbeeld dat je vroeger bent misbruikt door je vader en hij jou die naam heeft gegeven. Of dat hij jouw naam schreeuwde toen je werd mishandeld. Een andere reden kan zijn dat je werd gepest vanwege je naam en dat je er slechte herinneringen aan hebt." 

'Tijd en geld'

Niet iedere naamswijziging wordt zomaar goedgekeurd. "Meer x'en in je naam omdat je dat mooier of stoerder vindt klinken, is geen geldige reden. Kortom: je moet een goed verhaal hebben."

Gemiddeld duurt het proces vier tot zes maanden. Als je in aanmerking komt voor een pro-Deoadvocaat betaal je minimaal 226 euro. Als je zo'n advocaat niet krijgt, kunnen de kosten oplopen tot ongeveer 1300 euro."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De populairste kindernamen: zoek jouw naam op

`