Ga naar de inhoud
Zoektocht

Ze bestaan: Sonja en Sander zijn dé gemiddelde Nederlander

Sander en Sonja. Beeld © Quest

Het tijdschrift Quest heeft twee Nederlanders gevonden die het meest op de gemiddelde landgenoot lijken. Sander van der Pol en Sonja Veltman zijn de winnaars van de zoektocht naar de meest doorsnee Nederlander.

Aanleiding voor de zoektocht was een lezersvraag van Quest. Bij de zoektocht werd samengewerkt met de TU Delft. Zo werden composiettekeningen gemaakt en dook het tijdschrift in cijfers van onder meer het CBS om te bepalen wat de gemiddelde Nederlander is.

Zo blijkt de Nederlandse man gemiddeld 41 jaar oud te zijn en drie kilo te zwaar, de Nederlandse vrouw is gemiddeld 42,5 jaar oud en anderhalve kilo te zwaar. Verder hebben ze allebei een heel licht kleurtje omdat er een paar miljoen mensen in Nederland wonen met wortels in bijvoorbeeld Marokko en Turkije.

Ben
Lees ook:
Ben jij de gemiddelde Nederlandse man of vrouw?

'Extreem dicht in de buurt'

"Je hoort weleens dat dé Nederlander niet bestaat", zegt Sanne Groot Koerkamp, hoofdredacteur van Quest. "Maar dankzij de wetenschap weten we nu dat sommigen toch wel extreem dicht in de buurt komen van de ultieme Nederlandse man en vrouw."

De 'winnaars' worden beloond met een leven lang gratis Quest.

Dit is de gemiddelde NL'er

02:53
Uit eigen onderzoek weet Quest dat de doorsnee Nederlander iets te dik is, licht getint en bruin haar en blauwe ogen heeft.