Groet = goed?

Het CDA wil dat iedereen elkaar groet: 'Het moet geen kunstje worden'

29 januari 2019 11:08 Aangepast: 29 januari 2019 18:42
CDA-leider Buma wil dat iedereen elkaar een 'goede morgen' gaat wensen Beeld © ANP

Als het aan het CDA ligt, zeggen we voortaan 'een hele goede morgen' tegen elkaar. In een nieuwe campagne roept CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma daartoe op. Maar is die oproep wel zo nodig? Doen we dit dan niet al? 'In de stad is het bijna niet meer te doen om elkaar te groeten.'

Het CDA is gisteren begonnen met het wensen van een 'hele goede morgen' en gaat daar vanaf nu elke dag mee door. In hun campagnefilmpje legt CDA-leider Sybrand Buma uit dat we met deze groet laten zien dat we in dit land vriendelijk en respectvol met elkaar omgaan. Maar is dit 'goede voorbeeld' van het CDA wel nodig? Worden we niet al om onze oren geslagen met de 'goedemorgens'? 

Miniatuurvoorbeeld
Campagne

Briljant of tenenkrommend? CDA zegt 'goedemorgen' in campagnespot

Buschauffeur Chris Leijgraaff heeft het voorbeeld in ieder geval niet nodig. "Bij mij krijgt iedereen in de bus een goedemorgen, een goedemiddag én een goedenavond", zegt hij tegen Editie NL. "Een goedemorgen hoort er bij. Die behoort tot onze waarden en normen. Als je thuis komt, zeg je toch ook goedemorgen of goedemiddag. Dus toch ook als je de bus in stapt?" 

Toch ziet buschauffeur Leijgraaff dat veel van zijn reizigers het respect voor elkaar zijn kwijtgeraakt. "Jongelui komen vaak binnen met van die grote koptelefoons of oortjes in en zeggen dan hooguit 'hé' of 'hi!'. Nou, een 'goedemorgen' vind ik wel zo aardig."

Schrikken van een groet

Volgens etiquette-deskundige Gonnie Klein Rouweler, is groeten en elkaar een 'goedemorgen' wensen streekgebonden. "Hoe groter de stad, hoe anoniemer en gejaagder we zijn. In Amsterdam is het bijna niet meer te doen om elkaar te groeten. Ik woon in het oosten van Nederland, hier is het heel gebruikelijk om te groeten. In Amsterdam schrikt men bijna als je groet."

Hoewel Klein Rouweler denkt dat de oproep van het CDA helpt om de dag wat vrolijker te beginnen, moet het volgens de etiquette-deskundige ook geen trucje worden. "Als je het elke keer zegt, wordt het een kunstje. Het moet wel oprecht blijven." Waar het wél zou kunnen werken is in de klas, zegt Klein Rouweler. "Het kan een manier zijn om contact te leggen. Hoe persoonlijker een begroeting is, hoe sterker de band."

Aanleren of afdwingen

Elkaar een 'goedemorgen' wensen is volgens Klein Rouweler één van de makkelijkste manieren om respect te geven en te krijgen. "Zoals wij vroeger altijd al zeiden: een groet kost niets." En ook al ben je in de 'anonieme' Randstad opgegroeid, een begroeting kun je jezelf nog altijd aanleren. "Ik snap dat als je als kind opgroeit in de grote stad, dat je in het openbaar vervoer misschien niet groet. Maar je oma en je vrienden begroet je ook."

Of je kunt anderen ertoe dwingen, zoals buschauffeur Chris Leijgraaff. "Als er op kantoor mensen binnen komen die niet groeten, dan kijken mijn collega's en ik elkaar aan en zeggen: 'Nou, een goedemorgen kan er wel vanaf hè!' Of: 'jij ook een goedemorgen!'"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore