18 jaar geen druppel

Niet drinken bij je kinderen in de buurt? 'Ze moeten het ooit toch zien'

29 januari 2019 12:02 Aangepast: 29 januari 2019 18:42
Beeld © iStock

Niet meer drinken zolang je kind thuis woont, om zo het goede voorbeeld te geven. De Amerikaanse actrice Anne Hathaway neemt die maatregel en zweert alcohol de komende 18 jaar af voor haar inmiddels 2-jarige zoontje. Maar is dit niet te extreem?

Volgens het Trimbos-instituut hebben kinderen die hun ouders alcohol zien drinken, positievere verwachtingen van drank. Ook hebben ze een verhoogde kans om meer alcohol tot zich te nemen zodra ze volwassen zijn.

De rol van opvoeders is groot, maar wat moet je als ouder doen waardoor kinderen later verstandig met alcohol omgaan? "Een goed voorbeeld zijn, toezicht houden op je kinderen en duidelijke grenzen stellen", legt Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut uit. "Vaak denken mensen dat als ze zelf drinken, ze moeilijker grenzen kunnen stellen, maar kinderen begrijpen heus wel dat het anders is voor volwassenen."

Volgens Van Hasselt zijn ouders zich steeds meer bewust geworden van hun eigen rol. "Begin 2000 zag je dat ouders zeiden dat ze geen invloed hadden, maar ze zijn zich steeds meer gaan realiseren dat ze dit juist wel hebben."

'Let wel op'

Blogger Saskia Smith van tishiergeenhotel.nl heeft een 17-jarige zoon en een 14-jarige dochter en drinkt ook thuis. "Ik let dan wel op de hoeveelheid. Aan de kinderen merk ik dat ze ermee bezig zijn. Ze krijgen er op school veel over te horen."

Haar kinderen houden Saskia ook in de gaten. "Ze maken er bijvoorbeeld opmerkingen over als we op een feestje zijn en ik een glas wijn drink. Dan zeggen ze dat ik op moet passen dat ik niet dronken word."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf jaar na verhoging alcoholleeftijd: 'Praat met 11-jarig kind over alcohol'

'Goed om je kater te laten zien'

Saskia vindt het goed dat haar kinderen ook in aanraking komen met drinkende mensen. "Er is een verschil tussen een glaasje drinken of dronken worden. Ik denk dat ik er goed mee om kan gaan en dat laat ik zien. De wereld is niet alleen maar mooi met mensen die niet drinken."

Laten zien dat je een kater hebt, is volgens de blogger ook goed. "Dan weten ze wat drank met je doet. Soms kun je ze beter iets leren, dan het helemaal weghouden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore