EditieNL

Tape plakken tegen hooikoorts: werkt dat echt?

20 juni 2017 12:50 Aangepast: 20 juni 2017 16:48
Beeld © iStock

Niezen, dikke ogen of een lopende neus: veel hooikoortspatiënten worstelen rond deze tijd met allerlei vervelende klachten. Oogdruppels of anti histamine-pillen werken soms nauwelijks of hebben vervelende bijwerkingen. Speciale tape op de rug en borst zou uitkomst bieden.

De 23-jarige Ian Tetteroo worstelt al jaren met hooikoorts. "Dan krijg ik last van mijn ogen, een snotneus of ik krijg het benauwd", vertelt hij. Anti histamine-pillen gebruikt hij wel, maar door de bijwerkingen ziet hij dat niet altijd zitten. "Ik word echt heel moe van die pillen, dan val ik halverwege de dag in slaap." 

Alles al geprobeerd

Fysiotherapeuten merken dat er een stijgende vraag is naar tape-behandelingen die hooikoortsklachten verminderen of zelfs helemaal laat verdwijnen. "Mensen die hier komen hebben vaak alles al geprobeerd", vertelt fysiotherapeut Joanie Catsburg. "Ik ben vorig jaar begonnen met de behandelingen, maar dit jaar is het al een stuk voller in de praktijk." 

De tape plaatst Catsburg op de rug en eventueel ook op de borst. Dat hangt van de klachten af. "Onder de huid liggen een soort sensoren. Door de spanning van de tape ontstaat een betere doorbloeding en een beter imuunsysteem waardoor de klachten verminderen." 

Thumbnail

Ian test of de tapes tegen zijn hooikoortsklachten werken

Sceptisch

Ian wilde het wel eens proberen. Hij liet zijn rug, bovenarmen en borst intapen. "Je voelt het niet echt, dus het zit eigenlijk wel prima", vertelt Ian. Na vijf dagen wordt zijn tape eraf gehaald.

Volgens Catsburg kunnen twee behandelingen al genoeg zijn om de rest van het hooikoortsseizoen zonder klachten door te komen. "80 tot 85 procent van onze hooikoortspatienten behaalt een positief resultaat."

Sceptisch

Toch is Ian sceptisch. "Het voelt wel een beetje gek om een probleem dat van binnen zit, met een paar stukjes tape op te lossen." Ook huisarts Job Nievaart heeft zo zijn twijfels bij de methode.

"Het immuunsysteem kan wel reageren op druk. Zo schijnt accupunctuur ook tegen hooikoorts te werken", zegt Nievaart. "Maar of het plakken van tape ook werkt is niet te zeggen zonder studie. En die is er nog niet." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore