Waar ligt de grens?

Verkleed met carnaval: 'Nazisoldaat mag niet, 'bosneger' wel'

28 januari 2019 12:14 Aangepast: 28 januari 2019 18:42
Beeld © ANP

Over 33 dagen is het carnaval en dus begint het bij veel mensen te kriebelen. En zoals ieder jaar het grote dilemma: hoe gaan we verkleed? Een kostuum mag met carnaval provocerend zijn, maar het is goed om te weten waar de grens ligt.

Volgens imagodeskundige Zabeth van Veen ligt het er helemaal aan wie je bent, of je een bepaald kostuum kunt dragen of niet. "Als je een publieke functie hebt, dan kan het gewoon niet. De meeste mensen snappen dat wel", zegt ze tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nu al carnavalsdrukte bij feestwinkels: 'La casa de papel populair'

'Poetin is de grens'

Van Veen is van mening dat een carnavalskostuum over de top en provocerend mag zijn. "Als je geen publieke functie hebt, mag je met carnaval als bosneger verkleed. Dat is nou net het leuke van het echte carnaval; dat bijna alles kan." 

Maar als je een publieke functie hebt, moet je wel goed weten hoever je kunt gaan. "Je kunt als Poetin verkleed gaan, maar dat is de grens." Voor mensen zonder publieke functie zijn er volgens Van Veen ook dingen die niet kunnen: "Een nazisoldaat gaat te ver. Bovendien is het veel leuker als je origineel en creatief verkleed gaat."

Verslaggever Gerben Kamphorst in een 'piemelpak'. Verslaggever Gerben Kamphorst in een 'piemelpak'.

'Wat provocerend is, verkopen we niet'

Astrid Hoofs is eigenaar van P.W. Hoofs feestkleding en krijgt zelden klachten over een outfit. En dat is niet gek, want Astrid verkoopt weinig kleding die provocerend of niet feestelijk is. "Geweren of terroristenpakjes komen er bij ons niet in. Daar is ook geen vraag naar."

"Het gaat mij om grappige dingen. Een ABBA-kostuum of een dierenjurkje bijvoorbeeld. Of 'la casa de papel', de serie die bij mannen heel populair is dit jaar. Heel soms vindt iemand een pak te sexy, maar ander commentaar krijgen we eigenlijk niet."

`