Acceptatie

Supportersvereniging voor homoseksuele voetbalfans: 'Er is nog veel homofobie'

24 januari 2019 16:54 Aangepast: 25 januari 2019 10:51
Maron Pots van Stichting van De Roze Règâhs. Beeld © Editie NL

Er moeten meer fanclubs voor homoseksuele voetbalsupporters komen in Nederland. Daarvoor pleit de enige gay voetbal fanclub in Nederland: De Roze Règâhs, van ADO Den Haag. Meer roze fanclubs zouden volgens hen voor meer acceptatie van de lhbt-gemeenschap in de supporterswereld zorgen.

Vanavond wordt de nieuwe stichting Roze Voetbal Fanclubs (RVFC) officieel opgericht. De stichting is een initiatief van de Roze Règâhs en het COC. "Het doel is vooral om homoseksuele voetbalfans te helpen om hun eigen roze supportersvereniging op te richten", zegt Maron Pots van De Roze Règâhs tegen Editie NL

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hetero's spelen voortaan in roze tegen homofoob voetbal

Nu zijn de Roze Règâhs nog de enige club in Nederland, maar volgens Maron duurt dat niet lang meer. "Bij andere clubs zijn homo's ook bezig zich te organiseren en daarbij steunt de stichting Roze Voetbal Fanclubs ze."

'We moeten onze plek afdwingen'

Maron is ADO-supporter van het eerste uur. "Sinds ik me kan herinneren ben ik fan. En homo. Eerst hoorde ik bij de harde kern. Ik ben daar altijd gerespecteerd en nooit uitgescholden door mede-supporters." Toch komt homofobie in de voetbalwereld volgens hem nog heel veel voor. "Het is een stoer mannenbolwerk."

Met de Roze Règâhs strijdt Maron samen met de harde kern voor meer tolerantie op de tribunes. "Onze leden zijn net zo fan van ADO als de leden van de harde kern." Hij twijfelde in het begin wel of het nodig was om een aparte club op te richten. "Maar we moeten onze plek afdwingen. Er zijn nog steeds mensen die vinden dat we niet thuishoren in samenleving, laat staan in een voetbalstadion."

'Het is hard nodig om je te laten zien'

John de Wit, hoogleraar maatschappijwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, staat positief tegenover meer supportersverenigingen voor homoseksuelen. "Het werkt goed om je te verenigen in een club, omdat je daardoor zichtbaar voor andere supporters", zegt hij tegen Editie NL. "Het is hard nodig om jezelf als lhbt'er en supporter te laten zien."

De Wit denkt dat er genoeg homoseksuele supporters zijn die zich geaccepteerd voelen bij een reguliere fanclub, "maar ook zij zullen wel eens last hebben van de anti-homo opmerkingen of grapjes."

'Wij moeten ons extra bewijzen'

De Roze Règâhs stuitten ook op weerstand, toen ze vier jaar geleden begonnen. "Een lid is bij het stadion in elkaar geslagen vanwege zijn geaardheid en toen onze vlag werd opgehangen: werd die door iemand van de harde kern omlaag gehaald", vertelt Maron.

En dat is precies waarom de stichting in het leven is geroepen. "We willen meer zichtbaarheid creëren en acceptatie opwekken. Alle nieuwkomers moeten zich op de tribune bewijzen, maar wij een beetje extra."

'Geen homo-onvriendelijke teksten'

De fanclub is inmiddels volledig geaccepteerd door de harde kern en heeft zo'n tachtig leden. "We zitten verspreid door stadion, want ons eigen vak, daar is geen flikker aan."

Als ADO Den Haag uit speelt kijken de leden we wedstrijd in gay-vriendelijk café. "Zoals alle andere supporters staan we dan samen naar het scherm te schreeuwen. Maar dan zonder homo-onvriendelijke teksten, haha."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore