Ga naar de inhoud
Afscheid

'Grote jongen' Björn geeft speen aan de politie: 'Wij zullen goed op hem letten'

Beeld © Facebook | Politie IJmond

De politie in Beverwijk kreeg afgelopen week een nogal opmerkelijk pakketje: Björn, niet zijn echte naam, had besloten dat het tijd was om van een jongetje een grote jongen te worden en droeg zijn speen over aan de agenten.

"Björn was zo groot geworden dat het tijd was om afstand te nemen van zijn favoriete maatje", schrijven de agenten op Facebook. "Het maatje dat hem troostte als hij huilde, dat hem geruststelde als zijn fles eraan kwam, en dat hem slaap liet vatten als hem dat zelf niet lukte."

Robin
Lees ook:
Robin (3) levert al haar spenen in bij politiebureau

Omdat hij zeker wilde weten dat de speen goed aan zou komen, kwam hij de enveloppe zelf naar het bureau brengen. "Wij zijn blij en trots dat je vandaag zo groot bent geworden. En dat je je grote vriend aan ons toevertrouwt", laten de agenten weten. "Wij zullen goed op hem letten."

'Voor de spenenfee'

Volgens Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu, is dit een goede manier om afscheid te nemen. "Het is slim om er een verhaal aan vast te plakken. En het is natuurlijk geweldig hoe de agenten hiermee omgaan", zegt ze tegen Editie NL. "Door de speen aan de politie te geven maak je het definitief."

Ook is het volgens Tholen belangrijk om langzaam af te bouwen en duidelijk te vertellen waar de speen naartoe gaat. "Veel ouders zeggen dat hij naar een andere baby gaat, of hangen hem in een heuse 'spenenboom', waar de spenenfee hem ophaalt."

Stoppen met de speen: 10 tips

  1. Wacht niet te lang. Hoe langer je wacht met afleren, hoe meer je kind gehecht raakt aan de speen.
  2. Bouw geleidelijk af. Bouw de 'speentijd' geleidelijk af door de speen alleen nog op bepaalde tijdstippen te geven.
  3. Koop geen nieuwe speen. Speen kwijt of kapot? Koop geen nieuwe meer.
  4. Geef uitleg. Is je kind al wat ouder, leg dan uit dat hij betere tanden en een schonere mond krijgt als de speen er niet meer is.
  5. Maak het leuk. Vertel dat de spenen moeten worden ingeleverd, zodat de 'spenen-fee' ze naar nieuwe baby’s kan brengen.
  6. Neem afscheid. Neem samen met je kind goed afscheid van de speen, zodat hij snapt dat het voor altijd is.
  7. Zet die automatische piloot uit. Probeer je kind ook eens te troosten zonder speen.
  8. Kies een rustig moment. Als jullie gaan verhuizen of als er net een broertje of zusje is geboren, is dat een spannende tijd voor je kind. Dit is dan ook geen goed moment om met de speen te stoppen.
  9. Zoek een alternatief. Kan je kind echt niet slapen zonder speen? Bedenk samen iets anders wat hij in plaats van de speen mee naar bed kan nemen, zoals een knuffel of pop.
  10. Blijf standvastig. Probeer, ook op moeilijke momenten, bij je standpunt te blijven. Als je toch toegeeft, is alle moeite voor niets geweest. Even doorzetten dus.

Bron: Ouders van Nu