Basisschool

Weddenschap met leraar: het hele jaar in je korte broek naar school

23 januari 2019 15:47 Aangepast: 23 januari 2019 17:11
Beeld © Freerk Postmus

Het is ijskoud buiten en dus trekken we allemaal lekker onze warmste kleren uit de kast. Op een paar leerlingen van basisschool Het Lichtschip uit Ens na. Zij dragen het hele jaar een korte broek, ook nu. Waarom? Ze hebben een weddenschap met hun leraar.

Freerk Postmus is de leraar die zijn leerlingen voor deze weddenschap heeft uitgedaagd. "Niks moet natuurlijk, laat ik daar even mee beginnen. De leerlingen doen dit geheel vrijwillig. Als ze niet mee willen doen, of willen stoppen is er niemand die ze gek aan zal kijken", vertelt Freerk aan Editie NL. 

'Nu wordt het pittig'

Freerk is een aantal jaar geleden begonnen met de weddenschap: wie lukt het om het hele schooljaar elke dag een korte broek naar school aan te trekken? "In september is het nog goed te doen, dan is het vaak nog lekker weer. Dit schooljaar hadden ze over het algemeen nog best lang makkelijk door de warme temperaturen. Maar nu wordt het pittig  hoor. We hebben één leerling die twee kilometer moet fietsen naar school, dat is nu wel heel koud!"

Ook de leraar zelf doet mee, al houdt hij het nooit heel het jaar vol. "Nee, ik haak meestal zo rond de herfstvakantie al af hoor. Dan ben ik natuurlijk een mietje, maar ach het is een spelletje."

Ouders zijn positief 

Er zijn tot nu toe nog geen ouders geweest die hier bezwaar tegen hadden. "Als je niet wil dat je kind mee doet, dan is dat prima. Dus er is geen reden om hier bezwaar tegen te hebben. Eigenlijk pakken ze het allemaal heel positief op."

En uiteindelijk klinkt het, volgens Freerk, ook allemaal heftiger dan het daadwerkelijk is. "We zitten natuurlijk het grootste gedeelde van de dag gewoon binnen. En wanneer we naar buiten gaan trekken ze een dikke jas, sjaal, muts en handschoenen aan."

Eeuwige roem 

Vorig jaar hebben vier leerlingen het het hele jaar volgehouden. Je vraagt je dan af wat zij daarvoor krijgen. "De eeuwige roem en een certificaat bij hun rapport, dat is het." Dus de vraag is wel of je dat er voor over hebt natuurlijk. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore