Moderne therapie

Is pottenbakken het nieuwe yoga? 'Geen tijd om te piekeren'

23 januari 2019 13:19 Aangepast: 23 januari 2019 13:56
Pottenbakken

De populariteit van kleien en pottenbakken is de laatste tijd flink gegroeid. De cursussen zitten ramvol, en dat komt omdat het volgens velen heel ontspannend werkt. Ze noemen het ook wel het nieuwe yoga.

Kleien wordt al langer 'het nieuwe yoga' genoemd volgens Lennard Houkes van Studio Pansa. "Mensen zijn steeds meer bezig met bewust leven, daaronder valt ook het zelf maken van dingen", vertelt Houkes. "Kleien en pottenbakken is niet alleen maar een leuke manier om mooie spullen te maken, het werkt ook nog eens heel ontspannend en mindful."  

Volle aandacht

Dat komt volgens Houkes doordat je je focust op één ding. "Daardoor heb je even geen tijd om te piekeren. Je laat het sociale leven en je werk even voor wat het is." Daarnaast werkt het ook therapeutisch. "Als je achter de draaischijf zit moet je namelijk constant accepteren dat wat je wilt, niet altijd meteen lukt. Klei is behoorlijk eigenwijs en het duurt nou eenmaal lang totdat je het onder de knie hebt. Als je je volle aandacht hier niet bij houdt, word je meteen afgestraft."

Ook Sterre van Leer, hoofdredacteur van Psychologie Magazine, beaamt deze theorie. "Het doet me denken aan een theorie van een Amerikaanse psychologe, die theorie vertelt dat werken met je handen op bepaalde mensen een anti-deprimerend effect heeft", zegt van Leer. "Inderdaad doordat je je focust op dat ene proces, je hebt even geen ruimte in je hoofd om je druk te maken over dingen."  

Resultaat en vooruitgang 

Wat we volgens Van Leer ook prettig vinden aan kleien of pottenbakken is dat je resultaat en vooruitgang ziet. "Ons werk is tegenwoordig vaak zo ongrijpbaar. Bij pottenbakken zie je na elke les weer een beetje resultaat en vooruitgang, dat vinden we fijn. Je zult het wel eerst onder de knie moeten krijgen, wat natuurlijk ook frustrerend kan werken. Maar juist het feit dat we een vaardigheid beetje bij beetje kunnen leren en dat het behapbaar is, vinden we fijn en doet ons goed.   

Toch is pottenbakken niet meteen voor iedereen de uitkomst. "Wat ontspanning is en wat niet, is voor iedereen erg verschillend. Sommige mensen worden bijvoorbeeld al gek bij het idee dat hun handen vies worden", aldus Van Leer.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore