Zorgen bij bewoners

Opvallend veel kankergevallen in Eefde: toeval of is er meer aan de hand?

22 januari 2019 14:28 Aangepast: 22 januari 2019 18:35
Zwaan Makkink (70) had zelf borstkanker en haar man overleed aan de ziekte. Beeld © EditieNL

In het Gelderse dorpje Eefde hebben opvallend veel mensen kanker, zeggen bewoners. Vooral veertigers en vijftigers. 'Soms denk je dat het industrieterrein er iets mee te maken heeft, maar dat kun je niet bewijzen.'

Opmerkelijk, noemt Zwaan Makkink het. Ze deed een optelsom: 21 kankergevallen op veertig huishoudens in het buitengebied van Eefde, onder de rook van Zutphen. De GGD kijkt naar de mogelijkheid om onderzoek te doen naar het grote aantal kankergevallen.

Meer aan de hand

De 70-jarige inwoonster van Eefde verloor haar man aan kanker en overleefde zelf borstkanker. Drie van haar buurvrouwen hadden minder geluk: zij overleden tussen hun vijftigste en zestigste aan de ziekte.

Zij zijn niet de enigen, zegt Makkink. "Toen ik zelf ziek was, 20 jaar geleden, had ik het er met mijn huisarts over. Hij noemde het toeval, maar nu lijkt er wel wat meer aan de hand te zijn."

Toch is dat volgens haar moeilijk te bewijzen. "We zitten tegen een biomassacentrale aan en die ruik je ook. Zij zeggen zelf dat het niet de oorzaak kan zijn. Het is in ieder geval wel fijn dat er nu wordt besproken of er onderzoek naar kan worden gedaan."

Belasten

Dat er zoveel kankerpati├źnten in Eefde zijn, is niet iets van de laatste tijd. "Het speelt al heel lang", zegt bewoonster Joke Lubberding. "De GGD wil een onderzoek instellen naar wat er hier in de buurt allemaal wordt uitgestoten. Eefde is een zwaar belast gebied."

Lubberding doelt daarmee op de biomassacentrale en het industrieterrein in zijn algemeenheid. "Soms denk je wel dat het industrieterrein ermee te maken heeft, maar dat kunnen we niet bewijzen. En we willen eigenlijk ook niemand echt belasten met die schuld."

Lastig

Zelf zijn Lubberding en haar partner 'gelukkig' nog niet ziek geworden. "Hier in de straat is iemand overleden op nummer 6, op nummer 4 en 5 zijn mensen ziek geworden. De huizen liggen wel ver uit elkaar."

Ze maakt zich er ook niet de hele dag zorgen over. "Dan heb je geen leven meer." Het mogelijke onderzoek van de GGD juicht ze toe, al denkt ze ook dat het een lastig verhaal kan worden. "Er zijn al heel wat mensen overleden en verhuisd. Dan is het lastig erachter komen of ze door dezelfde soort kanker ziek zijn geworden."

GGD Noord- en Oost-Gelderland:

"Het is inderdaad zo dat er wellicht onderzoek gedaan gaat worden naar de situatie in Eefde. Het is alleen een tikje prematuur om te zeggen dat het er ook echt komt. Momenteel wordt besproken welke partijen daaraan mee zouden moeten doen, naast de GGD en de gemeente."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`