Kringloopwinkels worden overspoeld met spullen. Iedereen brengt zijn oude pannenset, koffiezetapparaat of strijkijzer naar de kringloop, voor een tweede leven. Maar kringloopwinkels kunnen niet alles kwijt.
Ieder jaar zamelen kringloopwinkels steeds meer spullen in. In 2016 was er 135 miljoen kilo ingezameld, een jaar later was dat 140 miljoen kilo. In 2018 is naar verwachting tussen de 154 en 175 miljoen kilo ingezameld. Een fikse stijging dus.
'Groeiende consumptie'
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kopen Nederlanders steeds spullen. Vooral duurzame goederen als kleding en elektronica zijn in trek.
Daarnaast lijken Nederlanders in de ban te zijn van het 'ontspullen' en de Japanse opruimcoach Marie Kondo. Dat betekent ook dat er vaker oude spullen naar kringloopwinkels worden gebracht.

'Kunnen we niets mee'
Een van die winkels is kringloopwinkel Emmaus Lombok in Utrecht. "We krijgen veel spullen, maar veel is niet goed genoeg voor hergebruik", legt Michel Wijsman van de winkel uit. "Zo krijgen wij bijvoorbeeld zwarte pannen die vol met vet zetten. Daar kunnen wij niets mee. Ook krijgen wij vaak spullen die niet compleet zijn."

Ook hele oude boeken vinden vaak hun weg naar de kringloopwinkel. "Iedere week brengen wij een ton aan oud papier weg. Het sorteren neemt veel tijd in beslag."
'Kleding populair'
Spullen die het goed doen bij de kringloopwinkel zijn matrassen (zonder vlekken), pannensets, vazen en boeken. "Ook schoenen lopen goed. Veertig procent van de omzet komt van kleding."
Neem afscheid van je rommel
Bijna een vijfde afval
Volgens de branchevereniging Kringloop Bedrijven (BKN) werd er in 2017 140 miljoen kilo aan huisraad, textiel, witgoed, meubels en speelgoed aangeboden aan kringloopwinkels. Daarvan is 38 procent (weer) verkocht in de winkels zelf.
41 procent van de spullen wordt gesorteerd en gerecycled, 2 procent wordt geëxporteerd. De rest, 19 procent, verdwijnt bij het afval.
Bron: Branchevereniging Kringloop Bedrijven (BKN)