Winterprobleem

Dierenambulance rukt uit voor vastgevroren eenden: 'Kijk of ze op eten afkomen'

21 januari 2019 14:22 Aangepast: 21 januari 2019 14:22
Volgens de Dierenambulance kunnen eenden prima op het ijs lopen en zitten, maar kunnen de zwakke dieren vast vriezen Beeld © ANP

De Dierenambulance in Amsterdam is vandaag uitgerukt voor een eend die zat vastgevroren een watertje in de wijk Geuzenveld. Met temperaturen onder nul komt dit bijna dagelijks voor, aldus een medewerker. Het advies aan voorbijgangers: "Ogen open en check altijd even of ze op eten afkomen voor je ons belt."

De Dierenambulance in Amsterdam moest de hulp van de brandweer inschakelen, omdat medewerkers zelf niet op het ijs konden lopen. Met een hakbijl werd de eend bevrijd, zoals op beelden van de lokale omroep AT5 te zien is. Het dier zou naar de vogelopvang worden gebracht om op te warmen, maar uiteindelijk bleek hij al overleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sneeuw, vriesnachten en schaatskoorts: winterse week op komst

Met winterse temperaturen krijgt de Dierenambulance in de hoofdstad dagelijks meldingen over vastgevroren watervogels, zegt Sandra Oosterberg tegen Editie NL. "Vooral waterhoentjes, meerkoeten en eenden komen vast te zitten." Ook voor zwanen wordt vaak gebeld. "Maar dat blijkt dan vaak niet ernstig. Ze zitten juist in een klein wak omdat het daar lekker warm is", legt Oosterberg uit.

Sla en andijvie

Wie vermoed dat een dier vastgevroren is, doet er goed aan wat te eten naar het slachtoffer te gooien. "Daar komen ze altijd op af", zegt Oosterberg. "Je ziet dan meteen of ze nog kunnen bewegen of alleen hun nek uitrekken."

In de winter raken veel dieren verzwakt, omdat ze weinig eten kunnen vinden. "Het zijn altijd de wat zwakkere dieren die dan vastgevroren raken." Daarom raadt Oosterberg aan watervogels te voeren. "Maar geen brood, dat is veel te zout." Sla en andijvie kunnen wel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`