Ga naar de inhoud
Gelukkig zijn

Uitproberen op Blue Monday: 'Optimisme kun je trainen'

Beeld © Getty Images

Balen! Het is Blue Monday. De een heeft meer last van de meest depressieve dag van het jaar dan de ander. Gelukkig valt optimisme te trainen, geluksprofessor Patrick van Hees leert je als positivo door het leven te gaan.

Je goede voornemens mislukt, vakanties heel ver weg en wat kan het koud en donker zijn op de maandag in de laatste volle week van januari. Volgens een Britse psycholoog dus de dag dat we ons depressief kunnen voelen. Sociaal wetenschapper en schrijver van de Geluksprofessor, Patrick van Hees ziet er juist een kans in: "Optimisme kan je trainen. Dat zorgt ervoor dat je minder in negatieve berichten blijft hangen."

Met
Lees ook:
Met deze apps overleef je Blue Monday

Wie van nature pessimistisch is ingesteld, zal bij een mogelijk ontslag denken aan geldproblemen of het verliezen van je huis. Van Hees raadt aan om de kansen die dat brengt te bekijken. "Je kan er ook beter van worden. Misschien wordt je wel ergens directeur of veel rijker. Daarna bedenk je wat het meest realistische gevolg van je ontslag zou kunnen zijn. Dat helpt om de positieve kant op te denken."

In gesprek met jezelf

Een tweede methode die van jou een positivo maakt is het aangeleerd optimisme. "Beeld je in dat iedere negatieve gedachte die in je opkomt, door een ander tegen jou wordt gezegd", legt Van Hees uit. "Ga in gesprek met diegene en probeer juist de positieve kanten naar voren te brengen."

Radiostation Sublime probeert ook haar steentje bij te dragen. Op Blue Monday geen berichten over oorlog, financiële tegenvallers of leed, maar nieuws waar je blij van wordt. Al zes jaar brengt de zender Het Nieuws van de Vooruitgang: positief en constructief nieuws. Op de meest depressieve dag van het jaar, doen ze daar nog een schepje bovenop.

Shot positief nieuws

"We willen mensen een beter gevoel geven over de wereld om hen heen en laten voelen dat ze er zelf ook iets aan kunnen doen", Susan de Vries uit. Ze leest al een tijd het positieve nieuws voor op de radiozender en dat heeft ook effect op haar. "Ik merk dat vriendinnen vaak veel negatiever zijn dan ik. Vroeger kon ik mij ook wel rotter voelen als er negatieve berichten kwamen, maar hierdoor word ik oplossingsgerichter."

Dat kan kloppen volgens Van Hees. "Positieve dingen horen, kan zeker helpen. Het kan jouw hoofd dan ook met positieve gedachten voeden." Toch waarschuwt de geluksprofessor om niet door te slaan. "Je kan alles met een roze bril bekijken, maar je moet wel realistisch blijven. Je moet er grenzen aan stellen, maar je kan jezelf zo trainen dat je niet in negatieve nieuwsberichten blijft hangen."