Iedere dag 43 liftopsluitingen

Liftangst komt steeds vaker voor: 'Blijf rustig en ga jezelf niet bevrijden'

18 januari 2019 14:54 Aangepast: 18 januari 2019 18:41
Jaarlijks komen zo'n 47.000 Nederlanders vast te zitten in de lift. Beeld © iStock

Het is de grootste angst voor mensen met een liftfobie, een lift die naar beneden stort als je erin staat. Steeds meer mensen zijn bang voor liften. "Het kan een enorm probleem zijn, ook sociaal."

Per dag zijn er gemiddeld 43 meldingen van liften die vast zijn gelopen. Gisteren ging het mis in Groningen toen een lift naar beneden viel met daarin veertien mensen, één persoon raakte gewond. Ieder jaar komen zo'n 47.000 Nederlanders vast te zitten in de lift.

'Druk het alarm in'

Volgens cijfers van het Liftinstituut heeft zelfs één op de vier Nederlanders ooit vastgezeten in een lift.  "Verontrustend is dat ruim 36 procent zichzelf zou proberen te bevrijden uit de lift. Dat is levensgevaarlijk", legt Koos van Lindenberg van het Liftinstituut uit.

"Nederland weet over het algemeen de alarmknop wel te vinden, maar is zich niet bewust van het gevaar dat ontstaat als je zelf een uitweg zoekt. Ons advies: rustig blijven, alarm indrukken en nooit jezelf bevrijden."

Als een lift niet helemaal voor een etage staat, sluit de liftschacht niet af. Dan kan je in de schacht vallen. Ook kan de lift plotseling weer in beweging komen. Ben je dan net bezig om uit de lift te klimmen, dan kan je vast komen te zitten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man redt vrouw uit vallende lift, komt zelf om: 'Hij bleef maar schreeuwen'

'Ook sociaal probleem'

Er zijn steeds meer mensen die liften vermijden. Debby Romberg van coachingsbureau TranQ behandelt liftangst. "Het komt steeds vaker voor omdat er steeds meer hoogbouw is. Ik krijg veel werknemers die ineens in de hoogbouw moeten werken, maar niet durven."

Niet alleen voor je werk kan liftangst gevolgen hebben. "Het kan een enorm probleem zijn, ook sociaal. Denk bijvoorbeeld niet op bezoek kunnen gaan bij een oom die hoog woont."  

Debby Romberg behandelt liftangst. Debby Romberg behandelt liftangst.

'Samenwerking met lifttechnici'

Voor haar behandelingen gebruikt Romberg exposuretherapie. "We laten mensen stukje voor stukje wennen en stellen ze voorzichtig aan steeds meer bloot. Daarvoor werken wij samen met lifttechnici die uitleggen hoe een lift werkt en waarom het bijna onmogelijk is dat liften neerstorten."

Die behandelingen slaan aan. "95 procent komt van hun liftangst af. Er is een klein deel dat niet gemotiveerd is en alleen van de baas moet komen. Dat is het lastige deel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bij brand toch met de lift? 'Voor veel senioren is de trap geen optie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore