Video gaat viral

Isabelle (3) is onafscheidelijk met stafford: 'Ze zijn niet gevaarlijk!'

18 januari 2019 09:00 Aangepast: 18 januari 2019 09:38

Staffordshire Bull Terriers komen vaak negatief in het nieuws, en dat is onterecht volgens Marion Hoekstra. Om te bewijzen dat dit ras wel degelijk met kinderen kan, plaatst ze een video op Facebook en die gaat viral. "Het ligt niet aan het ras, het ligt aan de opvoeding."

Op het filmpje zie je Staffordshire Bull Terriers Hugo zichzelf overgeven als patiënt. Hij ligt op zijn rug, terwijl Marion's kleindochter Isabelle doktertje met hem speelt. Hugo laat zich helemaal verzorgen door het kleine meisje. "Je ziet van meters afstand dat hij hiervan geniet", vertelt Marion.  

Verdrietig 

En Marion weet wat ze zegt: ze runt een hondenkennel en heeft zelf meerdere Staffordshire Bull Terriers. "Het zijn hele warme en aanhankelijke honden. Dat zit in hun karakter. Maar sterk zijn ze ook, dat kun je niet ontkennen."  

Maar het doet Marion verdriet dat dit soort rassen de schuld krijgen van de bijtincidenten. "Het ligt niet aan het ras. Vaak zijn de honden in kwestie kruisingen van verschillende rassen door elkaar, de baasjes kopen deze honden dan bij broodfokkers via Marktplaats", legt ze uit. "Wat ook een hele grote rol speelt, is natuurlijk de opvoeding. Als je die hond alleen gebruikt als stoere accessoire en hem heel hard en agressief opvoedt; wat verwacht je dan?"

Onafscheidelijk

Haar kleindochter was 2,5 jaar oud toen ze samen Hugo als pup gingen halen bij de fokker. "Vanaf het eerste moment zijn ze onafscheidelijk", vertelt Marion. "Hugo was natuurlijk nog pup en Isabelle was ook nog heel jong. Ze zijn samen opgegroeid en zijn vanaf moment één aan elkaar gewaagd. Overal waar Isabelle gaat, daar gaat Hugo."  

"Het gaat uiteindelijk allemaal om wederzijds respect", vertelt Marion. "Isabelle weet hoe ze met hem om moet gaan, met respect. Dat leren we haar, en dat leren we de honden. Niemand is hoger dan iemand, ze zijn vriendjes."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie neemt twee zwaar verwaarloosde Staffords en pups in beslag

'Ik weet dat ik erbij moet blijven'

Marion is zich bewust van de reacties die ze hierop kan krijgen. "Natuurlijk weet ik dat ik erbij moet blijven, maar dat geldt voor alle rassen. Je mag kinderen nooit alleen laten met honden, of het nou een Jack Russell of een Pitbull is."  

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`