Huidziekte psoriasis

Lavignia (24) heeft psoriasis en wil zich niet langer verbergen: 'Ik ben mooi zoals ik ben'

17 januari 2019 14:45 Aangepast: 17 januari 2019 14:56
Lavignia Beeld © Eigen foto

Het was een moeilijke tijd voor de 24-jarige Lavignia van der Stock uit het Vlaamse Lier. Op Instagram komt ze naar buiten met haar verhaal over haar depressie en huidziekte. 'Ik wil me niet langer verbergen, ik ben nog altijd dezelfde en ik ben mooi zoals ik ben.'

Vorig jaar raakte Lavignia in een depressie. "Ik was mentaal en fysiek gewoon op", schrijft ze op Instagram. Ze zat maanden thuis, sliep veel en ging naar een psycholoog. Maar deze kon ze na een tijdje niet meer betalen. Daarom moest ze het op eigen houtje gaan doen.  

View this post on Instagram

Ik heb heel lang getwijfeld om dit te doen maar ik vind dat hier over gesproken kan en moet worden. Vorig jaar iets na de zomer ben ik op 24 jarige leeftijd in een depressie geraakt. Ik was mentaal en fysiek gewoon op. Maanden thuis gezeten, stilgestaan, geslapen, en heeel veel geweend. Ik vind het schandalig dat Psychiaters en Psychologen NIET worden terug betaald en onbetaalbaar zijn. Mensen met een depressie moeten het eigelijk gewoon op eigen houtje doen. 2de en laatste optie is een opnamen in een Psychiatrisch ziekenhuis waar ze u vervolgens vol medicatie steken. Ik ben enorm blij dat ik hier uiteindelijk na zware maanden zelf ben uitgekomen door de steun van vrienden en familie. Bedankt ook om keer op keer er voor mij te staan. Door mijn depressie heb ik psoriasis guttata gekregen. Een huidziekte die op elke leeftijd kan opkomen en vaak door stress, depressie,.. Ik draag nu nog steeds de gevolgen van mijn mentale ziekte en mijn zelfvertrouwen was onder nul.. maar ik verberg het niet langer. Ik kan eindelijk zeggen dat ik gelukkig ben en ik ga mij niet langer schamen voor mijn ziekte. Ik wil met dit enkel aantonen dat depressie nog steeds een taboe is waar dringend iets aan gedaan moet worden en meer bespreekbaar moet gemaakt worden! Bedankt voor het lezen en share some love people! We all need it.❤️ #proudoffmyself ♡ ♡ ♡ ♡ #instamood #photooftheday #picoftheday #instagramers #instalove #instapic #follow #instadaily #fashion #instafollow #quoteoftheday #quotes #quote #proud #me #goodenough #noshame #thisisme

A post shared by 𝐋𝐚𝐯𝐢𝐠𝐧𝐢𝐚 𝐕𝐚𝐧 𝐝𝐞𝐫 𝐒𝐭𝐨𝐜𝐤 (@lavigniavds) on

'Zelfvertrouwen was nul'

Door de depressie heeft Lavignia ook de huidziekte psoriasis gekregen. Een huidziekte die op elke leeftijd kan opkomen, vaak door stress of een depressie. "Ik kwam amper nog buiten, zelfs niet voor de verjaardag van mijn mama", zegt ze tegen Het Laatste Nieuws. "Ik voelde me niet meer aantrekkelijk, wilde ook niet meer daten. Mijn zelfvertrouwen zakte onder nul. Heel langzaam kwam echter het besef dat ik nog altijd was wie ik vroeger was. En dat ik me niet hoefde te schamen."  

Door dat besef is Lavignia uit haar depressie gekomen. "Maar ik draag nog wel de zichtbare gevolgen van mijn depressie. En daar heb ik mee moeten leren leven." Op instagram deelt ze een sprekende foto, waarop je de vlekken op haar buik kan zien. "Ik verberg het niet langer", schrijft ze. "Ik kan eindelijk zeggen dat ik gelukkig ben, ik ga me niet langer schamen voor mijn ziekte."  

Psoriasis in Nederland 

Helaas zijn er naast Lavignia, meer mensen met psoriasis die in zo'n sociaal isolement belanden. "Vooral jonge mensen vinden het moeilijk", vertelt Petra Vermeulen, voorlichter bij Psoriasis Vereniging Nederland. "Het is een hele lastige aandoening, omdat het vaak heel zichtbaar is. Zodra er iets 'vreemd' is aan iemands uiterlijk, kijken mensen bijna altijd. Dat maakt mensen onzeker. En dat kan er, net als in het geval van Lavignia, voor zorgen dat een patiënt in een sociaal isolement belandt."  

De Psoriasis Vereniging Nederland helpt mensen zoals Lavignia. Ook om misvattingen over de ziekte uit de wereld te helpen. "Er heerst veel onwetendheid rondom de ziekte, zo denken mensen soms dat het besmettelijk is bijvoorbeeld. Dat soort dingen maken het niet makkelijker voor patiënten, daarom zijn wij er voor ze."   

`