Einde eendenbek

Zelftest baarmoederhalskanker: 'Als je er op tijd bij bent, kunnen ze nog ingrijpen'

16 januari 2019 16:30 Aangepast: 17 januari 2019 11:18
Joasia kreeg baarmoederhalskanker en raakte daardoor een nier kwijt Beeld © EditieNL

Thuistests voor baarmoederhalskankeronderzoek blijken net zo goed te werken als een uitstrijkje bij de huisarts. Het voedt de hoop van onderzoekers dat vrouwen die opzien tegen de eendenbek zichzelf thuis testen.

Voor het eerst is op grote schaal onderzoek gedaan naar de nauwkeurigheid van thuistests voor het baarmoederhalskankeronderzoek. Uit dit onderzoek van onder andere het Amsterdam UMC onder veertienduizend vrouwen blijken deze tests net zo nauwkeurig te zijn als het standaard uitstrijkje bij de huisarts.

"Nu blijkt dat thuistests net zo nauwkeurig zijn als uitstrijkjes, hopen we dat veel vrouwen die niet naar de huisarts willen voor een thuistest kiezen", zegt een woordvoerder van het Amsterdam UMC. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zelftest baarmoederhalskanker is net zo nauwkeurig als uitstrijkje'

Strengere controle

Joasia Kowalik deelt die hoop. Bij de nu 45-jarige vrouw werden in 2006 de eerste symptomen van de ziekte opgemerkt. "Ik was 33 en in verwachting van mijn zoon. In die tijd kreeg je pas een oproep om een uitstrijkje te laten maken als je 35 was. Die had ik dus niet gekregen."

Nadat de voortekenen van de ziekte bij haar werden geconstateerd, volgde een operatie en werd Joasia onder strengere controle gezet. "Helaas bleek in 2013 dat de voortekenen - ondanks de controles - waren veranderd in uitgezaaide baarmoederhalskanker."

Ingrijpen

Het traject van Joasia naar genezing was moeizaam. "Ik ben een nier verloren en mijn blaas werkt niet meer."

Mede daarom raadt ze elke vrouw aan om zich te (laten) testen op baarmoederhalskanker. "Hoe eerder het wordt ontdekt, hoe eerder je actie kunt ondernemen tegen deze vreselijke ziekte. Als ze zien dat je het virus bij je draagt, sta je meteen onder strenge controle en kunnen ze ingrijpen en iets weghalen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore