Online games

Eerste hulp bij gamende kinderen: nieuwe site helpt ouders

15 januari 2019 17:41 Aangepast: 16 januari 2019 09:35
Beeld © iStock

Veel ouders hebben totaal geen grip of zicht op hoeveel hun kinderen daadwerkelijk gamen. Om ze hierbij een handje te helpen, heeft de game-industrie vandaag de informatiesite 'Rule the game' gelanceerd.

Meer dan de helft van de ouders weet niet hoe ze het gamegedrag van hun kinderen moeten handhaven, blijkt uit onderzoek van de branchevereniging van de entertainmentindustrie. En daar lijkt het dan ook mis te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Gameverslaving op de basisschool? 'Je moet er op tijd bij zijn'

"Ouders van nu zijn niet opgegroeid met online games", zegt Harry Hol van Bureau Jeugd en Media. "Zij speelden op de Nintendo, naast hun vrienden op de bank. Ze waren niet verbonden met internet en stonden dus ook niet in contact met andere, onbekende mensen."

'Het komt wel goed'

Hol merkt dat ouders veel vragen hebben over het gamegedrag van hun kinderen en dat ze er vaak niks van begrijpen. "Maar wat ik opmerkelijk vind, is dat ze tegelijkertijd zoiets hebben van: 'het komt wel goed'. Dat kun je inderdaad denken, maar er zitten wel degelijk veel risico's aan gamen." Daarom is Hol er van overtuigd dat 'Rule the game' een goed initiatief is om ouders te helpen en alerter te maken.

Die bewustwording bij ouders is ook volgens Dirk Bosmans van PEGI, het bedrijf achter de informatiesite, erg belangrijk. Maar het is ook belangrijk om ouders uit te leggen hoe ze afspraken zouden kunnen maken met hun kinderen en hoe ze hun kinderen wel beter zouden kunnen begrijpen.

Ouders moeten zich meer mengen

"Wat veel ouders bijvoorbeeld al niet doen, is het gesprek aangaan met hun kinderen. Zij zijn de game-expert in huis, weten vaak alles over hun favoriete games en willen dit graag vertellen", vertelt Bosmans. "Ouders moeten zich meer mengen en gewoon eens meespelen, zodat ze weten hoe zo'n game in elkaar zit."

"Veel ouders beseffen niet dat kinderen het bijvoorbeeld vervelend vinden als er midden in een spel gezegd wordt dat ze moeten komen eten. Als ze eens mee zouden spelen, begrijpen ze dat beter", legt Bosmans uit. En als ze meer begrip hebben voor hun kind, hebben zij uiteindelijk ook meer begrip voor de regels die ze opgelegd krijgen".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore