Geslaagde inzamelingsactie

Zieke Geuko (6) kan eindelijk naar de VS voor behandeling

14 januari 2019 16:18 Aangepast: 14 januari 2019 17:11
Geuko in het ziekenhuis. Beeld © Gert Jan van Lang

Op 28 februari mag de zieke Geuko (6) afreizen naar de Verenigde Staten. Het is een belangrijke stap in een slopend ziekteproces dat al jaren duurt en waar lang naar uitgekeken is.

Op 22 juli 2016 ging het mis. Binnen 48 uur veranderde Geuko uit Winschoten, toen bijna 4 jaar oud, van een gezond kind naar een kind dat vecht voor zijn leven. Ledematen functioneerden niet meer en hij kon niet zelfstandig ademen. 

Hij blijkt grotendeels te zijn verlamd door een virus dat zijn ruggenmerg heeft aangetast genaamd Acute Flaccid Myelitis (AFM). Het is een zeldzame polio-achtige ziekte.

Het verhaal van Geuko

Op 22 juni 2016 staat het leven van Geuko op zijn kop en worstelt hij voor zijn leven. Twee keer bijna gestorven binnen 48 uur. Van healthy gewone jongen tot een kind afhankelijk van een ventilator, een rolstoel en kan amper bewegen.

'Dat betaalt de verzekering wel' 

Eerder ging Geuko al naar Duitsland voor een lange revalidatie. Daar blijf hij 451 dagen en dat kostte 630.000 euro. "Dat betaalt de verzekering wel", zei vader Gert Jan eerder tegen RTL Nieuws

Een intensieve behandeling in de Verenigde Staten moet uitkomst bieden. Alleen daar weten ze meer over de ziekte. De behandeling kost 270.000 euro en dat wordt niet door de verzekering vergoed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeldzaam virus verlamt 4-jarige Geuko van de een op andere dag

Landelijke bekendheid

Door het televisieprogramma 'Je Geld of Mijn Leven' werd Geuko's ziekte eind 2018 landelijk bekend. Mede daardoor lukte het om ruim 205.000 euro op te halen waardoor Geuko en zijn vader naar de Verenigde Staten kunnen.

Op 28 februari reizen de twee af naar Baltimore. Daar zullen ze acht weken blijven. 

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`