Niet alles voor de ontvanger

Wildgroei aan doneeracties: veel onduidelijk over belasting op donaties

14 januari 2019 15:02 Aangepast: 15 januari 2019 13:12
Voor Robert en zijn kinderen is al ruim 25.000 euro opgehaald. Beeld © EditieNL

Spontane doneeracties lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Allemaal goedbedoelde initiatieven, maar er zijn veel vragen. Wie houdt er toezicht op en hoe zit het eigenlijk met de belastingen? En zitten ontvangers er wel op te wachten?

Volgens het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), de toezichthouder voor goede doelen in Nederland, is er geen toezicht op de vele doneeracties. "Het valt onder crowdfunding en dat is nauwelijks gereguleerd", legt Diane Dekker van het CBF uit. 

De ontvangers moeten niet vergeten dat er in de meeste gevallen gewoon belasting over het ontvangen bedrag betaald moet worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Dit zijn slimme aftrekposten bij je belastingaangifte

'Mijn kinderen hebben geld nodig' 

Ook voor alleenstaande vader van vier kinderen Robert te Winkel uit het Gelderse Zelhem, deelnemer aan het SBS6-programma Steenrijk Straatarm, wordt momenteel geld ingezameld. Inmiddels is er al ruim 25.000 euro opgehaald en de donaties blijven binnenstromen. "Ik vind het grandioos. Ik wil graag mijn schuld afbetalen en mijn kinderen hebben ook geld nodig."       

Robert is blij met alle gulle mensen. Robert is blij met alle gulle mensen.

Geld krijgen van mensen die je niet kent, dat is een bijzondere ervaring voor Robert. "Ik werd vandaag nog door een meneer gebeld. Ik durf de naam niet uit te spreken. Mensen zijn heel gul. Zo heb ik een telefoontje gehad uit Portugal zelfs van mensen die daar aan het kamperen waren."     

'Meer mensen' 

Robert is erg blij met het geld en wil graag met gevers in contact komen om ze te bedanken. Maar hij is niet de enige die een steuntje in de rug kan gebruiken. "Ik wil graag meegeven dat er zijn meer mannen zijn die zich in vergelijkbare situatie bevinden."                 

Belasting

Toch zal hij een deel van het ontvangen bedrag moeten afdragen. Crowdfundingdonaties zijn over het algemeen niet fiscaal aftrekbaar.

Behalve als er achter de actie een organisatie ziet die door de Belastingdienst als officieel goed doel wordt gezien. Dan kan je in sommige gevallen gebruikmaken van belastingvoordelen. 

Schenkbelasting

Als de donatie hoger is dan 2173 euro, moet er schenkbelasting over worden betaald door de ontvanger. Als iemand geen familie is, moet er bij een schenking tot en met 124.726 euro dertig procent belasting worden betaald, minus die 2173 euro. Bij schenkingen boven dat bedrag gaat het om veertig procent belasting.   

Lucratieve business 

Een van de bekendste websites waarmee geld wordt ingezameld is doneeractie.nl. De site rekent zes procent commissiekosten, exclusief BTW, en vraagt 0,85 euro transactiekosten per donatie. Met dat geld wordt de site in de lucht te houden. "Zonder inhouding zou het helaas niet mogelijk zijn om een dergelijk platform aan te bieden", is te lezen op doneeractie.nl 

Tijdens de inzameling van geld voor nabestaanden van de slachtoffers van het bakfietsdrama in Oss, kwam de site onder vuur te liggen. Doneeractie.nl zou tienduizenden euro's verdienen aan de inzamelingsactie. Initiatiefnemer van de inzamelingsactie Nick Rietveld liet toen aan RTL Nieuws weten dat hij korting kreeg en dat de site 'heel loyaal' is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedrijf verdient aan donaties slachtoffers Oss: 'Ik krijg wel korting'

Bekende doneeracties

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van