Haarstichting

Anna Roza (3) is de jongste Nederlandse haardonor ooit: 'Bijzonder dat ze dit doet'

11 januari 2019 17:36 Aangepast: 11 januari 2019 17:41
Beeld © De Nederlandse Haarstichting

Ze is pas drie jaar en heeft al een prachtige blonde staart laten groeien. Vastberaden besloot Anna Roza uit Utrecht haar haar te doneren aan de Nederlandse Haarstichting. 'We zijn best een beetje trots op haar', vertelt haar vader Matei.

De tante van Anna Roza heeft een tijdje geleden haar haar gedoneerd. "Dat zag ze en ze vroeg waarom ze dat had gedaan. Toen haar tante vertelde dat het voor zieke kindjes is die hun haar verliezen, zei ze meteen dat ze dat ook wilde doen", zegt haar vader tegen Editie NL. 

In de periode daarna bleef haar haar gewoon doorgroeien en eind december was het tijd om het bij te laten knippen. "Toen zei ze weer dat ze haar staart wilde doneren. We hebben het een paar keer gevraagd, maar ze wist het echt zeker."

'Ze wil andere kinderen helpen'

Volgens haar vader doet Anna Roza het bewust om andere kinderen te helpen. "Daar zijn we heel erg trots op, maar we willen onszelf niet op de borst slaan", zegt hij bescheiden. 

Het afknippen was wel een dingetje. Niet voor de dappere kleine, maar voor haar moeder. "Ze was heel zenuwachtig en durfde het niet echt. Ze stond te bibberen met de schaar in haar hand", lacht Matei. "Uiteindelijk knipte ze de staart redelijk goed af, maar we moeten het wel nog een beetje professioneel bij laten knippen."

Anna Roza voordat ze haar haar doneerde. Anna Roza voordat ze haar haar doneerde.

'We hopen dat ze het blijft doen'

Haar ouders deden de vlecht in een envelop en stuurden hem naar de Nederlandse Haarstichting. "Dit is echt heel bijzonder. We krijgen wel eens haar van donoren van kinderen van een jaar of zeven, maar drie jaar is wel heel jong", zegt een woordvoerder tegen Editie NL. "En dat ze er zelf mee bezig is en begrijpt wat ze doet, is helemaal geweldig."

"Voor ons doet het heel veel dat zij op zo'n jonge leeftijd begrijpt dat ze iemand blij kan maken. We hopen dat ze het blijft doen." Het haar dat bij de stichting binnenkomt wordt geselecteerd op lengte, kleur en structuur. "Daar wordt een pruik van gemaakt, voornamelijk voor mensen met kanker."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore