Maat

Francien naait haar eigen bh's: 'Ze passen perfect én zijn mooi'

11 januari 2019 15:27 Aangepast: 11 januari 2019 15:28
Beeld © Editie NL

Het blijft een hardnekkig damesprobleem: de juiste bh-maat vinden. Sommige vrouwen laten het er niet bij zitten en maken gewoon hun eigen bh's. Zoals Francien de Boer, die een naaicursus volgde en nu passende bh's draagt.

Francien viel behoorlijk wat kilo's af en ging op zoek naar nieuwe lingerie. Maar leuke, kleurrijke bh's vond ze niet. "Ze zitten niet lekker en zijn vaak net te groot of te klein", zegt Francien tegen Editie NL. "Toen besloot ik om ze zelf te gaan maken."

Ze volgde een heuse lingeriecursus, waar ze lagen en patronen leerde knippen. "Nu begrijp ik dat bh's zo duur zijn. Het is ontzettend intensief werk." Maar dat is het waard: haar eerste bh is bijna af. "Hij is niet saai, maar mooi rood. En hij heeft een mooi zwart kanten randje." 

'Regelmatig opnieuw opmeten'

Volgens Hilmar Mulder, hoofdredacteur bij Libelle, is Francien zeker niet de enige. "Veel vrouwen hebben een verkeerde maat in hun hoofd. Die is lang geleden opgenomen, maar in de tussentijd ben je aangekomen, afgevallen, zwanger geweest of heb je in de overgang gezeten. De maat verandert voortdurend."

Haar advies is dan ook om de bh-maat regelmatig te laten controleren. "Hoe vaak je dat doet is afhankelijk van hoe gelijk je lichaam blijft. Als je enorm bent gaan sporten, moet je je opnieuw op laten meten. Maar ook als je lijf hetzelfde blijft, zou ik het zeker twee of drie keer per jaar doen."

3D-geprinte bh

Lidewij van Twillert gaat een stapje verder en heeft de naaimachine ingeruild voor een 3D-printer. "We scannen iemand in een speciale paskamer en daarna maken we een soort beugels die perfect op maat zijn. Vervolgens maken we de bh met de hand."

De 3D-geprinte bh's zijn niet goedkoop: voor een stuk leg je 895 euro neer. "We zien het als een luxe, zoals een mooie handtas of maatschoenen. We noemen het 'haute comfort'."

`