Ongeluk met houtkachel

'Synthetische kleding is het grote gevaar': zo beperk je schade bij brandwonden

11 januari 2019 16:35 Aangepast: 11 januari 2019 16:55

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft gisteren ernstige brandwonden opgelopen bij het aansteken van de houtkachel bij hem thuis. Zijn kleren vlogen in brand. Dat gebeurt vaker, maar is te voorkomen, zegt de Brandwondenstichting en een oud-brandweerman.

De Brandwondenstichting weet dat er tussen 2012 en 2017, 39 mensen zich na een ongeluk met een houtkachel bij een van de brandwondencentra in Nederland meldden. In bijna driekwart van de gevallen was de oorzaak een brandbare vloeistof die bijvoorbeeld voor het aansteken van het vuur gebruikt wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sjinkie Knegt blijft 6 weken in ziekenhuis: voeten zijn er het slechtst aan toe

Een grote fout, volgens oud-brandweerman Cor Kraaijenhagen. "Gebruik de aanmaakblokjes die voor een houtkachel bedoeld zijn. De witte, de bruine, dat kan allebei. Maar een flesje spiritus moet je nooit gebruiken."

Een tweede huid

Mocht het onverhoopt toch fout gaan bij het aansteken, dan maakt het soort kleding dat je draagt veel uit. "Bij open vuur, zelfs bij kaarsen, moet je voorzichtig zijn met kleding", vervolgt Kraaijenhagen. "Katoen en wol branden niet, maar het grote gevaar is synthetische kleding."

Kleding van nylon of polyamide kan als een tweede huid voelen en dat is bij vuur niet handig. Kraaijenhagen: "Als dat vlam vat, brandt het dus ook als een tweede huid op jouw huid. Het is ook nog een stof die gaat druppelen, het smelt. Dat is heel gevaarlijk."

Kleren uit

Kraaijenhagen raadt aan altijd het kledinglabel te bekijken. Daar staat in van welk materiaal en hoe ontvlambaar het is. "Maar mensen lezen dat toch niet." De Brandwondenstichting raadt aan om kleding meteen uit te trekken als iemand een brandwond heeft opgelopen, zodat je kan zien hoe groot de wond is en waar je moet koelen. Ook een luier moet snel uit om verdere verbranding te voorkomen.

Schaatser Sjinkie Knegt heeft zowel eerste, tweede als derdegraads brandwonden over zijn hele lijf opgelopen. Vooral zijn voeten zijn er slecht aan toe. Hij wordt in het Martiniziekenhuis in Groningen verzorgd. Hoe lang zijn herstel gaat duren, is volgens schaatsbond KNSB, niet bekend.

Eerste hulp bij brandwonden

  1. Koel de brandwond tien minuten met lauw, zacht stromend water en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en luier.

  2. Koel alleen de wond, voorkom dat het lichaam afkoelt.

  3. Bedek de brandwond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.

  4. Smeer niets op de brandwond.

  5. Houd het slachtoffer warm.

  6. Waarschuw een arts bij blaren, een open wond, wonden die door elektriciteit of chemische stoffen komen of wanneer je twijfelt over hoe erg de brandwond is.

  7. Vervoer het slachtoffer het liefst zittend.

Bron: Brandwondenstichting

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore