Weg van het spoor

Willem smeert leeuwenpoep tegen damherten: 'Ik heb 50 kilo stront bij me'

11 januari 2019 13:36 Aangepast: 11 januari 2019 15:28
Een damhert in Zandvoort. Beeld © Editie NL

Morgen gaat Willem van der Sloot leeuwenpoep langs het spoor in Zandvoort smeren. Door de geur zouden damherten wegblijven bij de rails. Eerder deed hij dat al alleen, maar wegens succes smeert burgemeester Meijer van de badplaats morgen met hem mee.

Willem van der Sloot heeft naar eigen zeggen hart en ziel voor de damherten en doet er alles aan om ervoor te zorgen dat ze niet onder een trein komen. "De damherten lopen in de buurt en op het spoor van Zandvoort. Door de geur van leeuwen- en tijgermest blijven ze weg. Ze denken dat er een roofdier in de buurt is."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Bijzonder beeld in Zandvoort: 16 hertjes in de speeltuin

"Treinen hebben veel last van herten op het spoor", vertelt Willem. "Door de poep schrikken ze en blijven ze weg." De man heeft tot nu toe vier emmers uitgestrooid. Morgen neemt hij zes emmertjes mee. "Ik heb vijftig kilo stront bij me, die ik bij een dierenpark heb gehaald. Die ga ik op vier plekken, bij twee spoorwegovergangen, uitstrooien."

De herten vlakbij het spoor in Zandvoort.

'Het effect is heel kort'

Volgens boswachter Arjan Postma kan de leeuwenpoep werken. "Bij mollen gaat dat hetzelfde. Die kunnen verjaagd worden als er een kattendrol in de buurt ligt. Maar het effect is heel kort, omdat de geur er vanaf gaat. Dat komt bijvoorbeeld door regen of vorst."

Willem denkt dat de leeuwenstront in ieder geval een paar weken effect heeft. "Ik heb de eerste lading begin september uitgestrooid. Dat zorgde er in ieder geval voor dat de damherten een maand wegbleven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore