Ga naar de inhoud
Veel onduidelijkheid

Afval scheiden: we denken dat we het goed doen maar dat is niet zo

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Papieren servetten in de papierbak, plastic rietjes bij het plastic en een wijnglas in de glasbak. Het klinkt best wel logisch, maar het is allemaal restafval. Veel Nederlanders blijken afval niet goed te scheiden, hoewel we ervan overtuigd zijn dat het wel goed zit.

Uit onderzoek van afvalwerker Suez blijkt dat veel Nederlanders afvalscheiding belangrijk vinden. Desondanks gooit twee derde (61,3%) weleens iets weg bij het gewone huisvuil wat er niet thuishoort. 

'Wel honderd soorten glas'

Hoogleraar recycling aan de TU Delft Maarten Bakker kan zich goed voorstellen dat mensen niet weten hoe ze moeten scheiden. "Er zijn zoveel soorten materialen. Zo is er niet alleen gewoon glas maar zijn er honderd soorten glas. Daarvan mogen er vijftig in de glasbak en vijftig niet." 

Weten welk afval waar hoort is vaak niet duidelijk. "Zelfs met papier en karton is het al lastig. Probeer daarnaast maar eens te bepalen of iets kristalglas is. Om dat te checken moet je een ping maken, maar de ping die ik hoor is niet de ping die jij hoort. Het is zo lastig om te bepalen met welk glas je te maken hebt." 

Kennis over afvalscheiding

  • 87,1 procent weet niet dat producten van wegwerpplastic (zoals bordjes, bekers, bestek en rietjes) bij het restafval moeten en niet in de afvalbak voor PBD (Plastic Verpakkingen, Blik en Drinkpakken).
  • 54,8 procent gooit gebruikte papieren servetten in de papierbak. Papieren servetten horen bij het restafval.
  • Bij het scheiden van glas maken veel Nederlanders fouten. 90,9 procent van de Nederlanders denkt dat een wijnglas in de glasbak moet, terwijl dit bij het restafval hoort. 

Bron: Suez

Jongeren vaker in de fout 

Vooral bij Nederlanders jonger dan dertig jaar gaat het vaak mis. Zo'n 80,3 procent gooit weleens iets weg bij het gewone huisvuil wat er niet in hoort. Bij 60-plussers is dat slechts 44,4 procent.

Veel jongeren geven zelf ook aan dat af en toe twijfelen over wat ze precies met afval moeten doen (79,8%). Dat is een groot verschil met het landelijke gemiddelde (58,5%). 

Hoe vaak afval wordt gescheiden 

  • Papier (91,8%)
  • Glas (84,9%)
  • Textiel (kleding) (76,5%)
  • Plastic verpakkingen, blik- en drinkverpakkingen (PBD) (74,2%)
  • Karton (73,1%)
  • Groente-, fruit- en tuinafval (GFT) (69%)

Bron: Suez

'Taak voor producenten'

Hoogleraar Maarten Bakker vindt het raar dat wordt verwacht van consumenten dat ze al hun afval op de juiste manier scheiden. "We moeten het versimpelen voor mensen. Mensen hebben die kennis simpelweg niet. Dat kan je ook niet van ze verwachten." 

Bakker stelt ook dat producenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "Op de verpakking zou je kenbaar moeten maken in welke bak de verpakking thuishoort. Dat is nog wel lastig want in Nederland wordt afval niet overal op dezelfde manier gescheiden."

Gemeenten
Lees ook:
Gemeenten zamelen steeds meer afval gescheiden in

'Goede voorlichting'

Volgens Anthonita van Egmond van Suez is het belangrijk om mensen goed te blijven voorlichten over goede afvalscheiding. "Ondanks dat we goede intenties zien onder de Nederlanders ontbreekt het soms aan kennis, waardoor niet al het afval in de juiste afvalbak belandt."

Doe
Lees ook:
Doe de test: weet jij in welke afvalbak dit afval moet?