Augmented reality

Past het net of past het niet? Deze apps helpen je met online aankopen

10 januari 2019 11:24 Aangepast: 10 januari 2019 18:11
Verslaggever Gerben Kamphorst in een meetpak Beeld © Editie NL

Online shoppen biedt ontzettend veel voordelen, maar heeft ook één groot nadeel: als iets niet past (of staat) moet je het weer terugsturen. Gelukkig komen er steeds meer apps die je helpen dat te voorkomen.

Nederlanders bestellen behoorlijk vaak en veel online, afgelopen jaar voor bijna 12 miljard. Helaas voor de bedrijven gaat veel daarvan al snel weer retour. Veel bedrijven bedenken allerlei handige trucjes om het terugsturen van aankopen te voorkomen.

Fascinerend

Zo heeft het Japanse bedrijf ZOZO een manier ontwikkeld waarmee je altijd de juiste maat kleding bestelt. Je krijgt een bolletjespak thuisgestuurd waar je je in moet hijsen. Vervolgens maak je met de speciale app een 3D-scan van je lichaam, waarbij allerlei lichaamsdelen worden opgemeten.

Met deze resultaten kun je in de webshop van ZOZO bijvoorbeeld de perfect passende broek bestellen, die je - als het goed is - dus ook echt niet terug hoeft te sturen. Het meetproces is nog wat frustrerend, merkte Bram van Dijk van Bright, en de keuze in de webshop is beperkt. Buiten dat is het een fascinerend proces.

Miniatuurvoorbeeld
Bright

Getest: nooit meer kleding retour dankzij dit meetpak?

Augmented reality

Niet alleen kleding, ook electronica kopen we steeds vaker via een webshop. Televisies bijvoorbeeld. Maar tenzij je precies hetzelfde exemplaar bestelt als je al hebt, is het lastig voor te stellen hoe je kamer eruit ziet met de nieuwe beeldbuis erin.

Coolblue heeft daar iets op gevonden. Via de app kun je met augmented reality bekijken hoe je nieuwe televisie zal staan in je kamer. Waar jij wilt: aan de muur, op een tv-meubel of in een kast. 

'Formaat blijkt anders'

"We weten dat vijftien procent van de tv's die worden teruggestuurd, retour komt omdat het formaat anders blijkt dan gedacht", zegt een woordvoerster van het bedrijf. De functie in de app voorkomt dat hopelijk. Nu is er nog maar één model beschikbaar; binnenkort worden specifieke types toegevoegd zodat je niet alleen de maat goed hebt maar ook het soort tv.

Via een app kun je zien of de tv in jouw woning past Via een app kun je zien of de tv in jouw woning past

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore