Stresstest

Te veel stress of gaat het nog? Dit plaatje zou vertellen hoeveel stress je hebt

10 januari 2019 10:10 Aangepast: 06 mei 2019 16:53
Beweegt er bij jou wat? Beeld © Instagram Yurii Perepadia

Hoe zit het met jouw stresslevel? Met bovenstaand plaatje dat rondgaat op social media zou je dit in één oogopslag kunnen testen: staat het stil, dan zit je goed; als alles draait zit je in de penarie. Is dat echt zo?

Helaas, zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras. "Het is een mooie illusie, maar heeft echt niks te maken met of je stress hebt of niet. Als je langs het plaatje kijkt, beweegt het meer. Als je er echt gericht naar kijkt, beweegt het minder. Maar dat duidt er niet per se op dat je minder stress hebt."

Optische illusie

We hebben wel meer plaatjes gezien waar discussie over is, zegt Mieras. "Denk bijvoorbeeld aan de beroemde jurk. Welke kleur zag jij? Kijken is niet alleen registreren, het is ook interpreteren. Denk je bij een jurk aan de avond, dan zie je het meer in avondlicht en krijgt het daarmee een andere kleur dan als je aan dag zou denken."

Fake

Het 'stresstestplaatje' blijkt bovendien helemaal niet als zodanig te zijn gemaakt. Niet een Japanse neuroloog, maar een Oekraïense ontwerper tekende het. In 2016 al, note bene.

Exit dus voor dit plaatje als stresstest (al doet 'ie het natuurlijk nog wel goed als optische illusie). Wanneer weet je dan wél dat je te veel stress hebt? 

Tekst gaat verder onder het plaatje.

Naar de klote

Stresscoach Suzanne Kuijsten wil graag eerst iets rechtzetten voordat ze die vraag beantwoordt. Het is niet de stress die ons nekt, zegt ze, maar het gebrek aan herstel. "Herstel is een saaie boodschap. We nemen geen seconde rust meer tegenwoordig. En dat is, grof gezegd, waardoor we naar de klote gaan."

Op de volgende manieren merk je dat je te weinig herstelt van stress:

  • Je wordt grenzeloos, in alles. Of het nou om snoepen gaat, alcohol, overal 'ja' op zeggen en steeds slechter voor jezelf zorgen.
  • Je slaapt slecht, dus je hebt moeite met inslapen, doorslapen en je bent vroeg wakker.
  • Je wordt vaker ziek. De afdeling stress vraag om energie en gaat daarvoor desnoods op rooftocht bij je immuunsysteem. Chronische stress betekent dat je vaker ziek bent.
  • Je wordt bezorgder. Ofwel: je ratio neemt een sabbatical en om het minste of geringste ben je in tranen.
  • Spierklachten. Je kunt eigenlijk niet meer, door de stress, maar je moet door. Om dat vol te kunnen houden, haalt je lichaam glucose uit je spieren. Daar krijg je spierpijn van, vaak gecombineerd met hoofdpijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore