Groningen

Zes buizerds overleden na eten vergiftigd vlees: 'Pas op met hond uitlaten'

09 januari 2019 15:32 Aangepast: 09 januari 2019 15:42
Foto ter illustratie Beeld © ANP

In een natuurgebied bij het Groningse Heiligerlee zijn zes dode buizerds aangetroffen. Volgens boswachter Annet de Jong zijn de vogels vermoedelijk overleden na het eten van vergiftigd vlees. Stukken vergiftigde kip zouden zijn neergelegd als lokaas.

Drie buizerds werden recent aangetroffen in natuurgebied De Hoogte, drie buizerds een halve kilometer verderop. Ze zijn naar een laboratorium in Leiden gestuurd waar wordt onderzocht of de vogels daadwerkelijk giftig voedsel hebben gegeten.

'Hondenbezitters let op!' 

Boswachter Annet de Jong waarschuwt hondenbezitters om op te passen als ze hun viervoeter gaan uitlaten in het natuurgebied. "Als er echt sprake is van vergiftigd aas, dan kunnen honden ook gemakkelijk getroffen worden. Het is belangrijk om je hond aan de lijn te houden. Niet iedereen doet dat."

Ze waarschuwt om je hond goed in de gaten te houden als je hem uitlaat. "En anders kan je maar beter ergens anders gaan wandelen." 

'Concurrentie'

Volgens De Jong is het gissen naar de reden van de mogelijke vergiftiging. "Sommige mensen zoals jagers zien roofvogels als concurrentie. Die willen ze zo uitschakelen. Maar dat is speculeren." 

De politie onderzoekt de zaak. Hiervoor wordt samengewerkt met Staatsbosbeheer. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boze buizerd valt fietsers bij Fries dorp lastig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore